Režissöör Hardi Volmer teeb uues filmis Viljandi Petseriks

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi meeskond askeldas Viljandi vanalinnas pühapäeva hommikul kella kolmeni. Kandvates rollides olid Ott Sepp ja Märt Avandi.
Filmi meeskond askeldas Viljandi vanalinnas pühapäeva hommikul kella kolmeni. Kandvates rollides olid Ott Sepp ja Märt Avandi. Foto: Jann Männik

​Ööl vastu pühapäeva muutus Viljandi vanalinn režissöör Hardi Volmerile Petseriks ning siin filmiti pimeduse saabudes neli tundi paari stseeni, mis lähevad tema uude mängufilmi «Pääsuke».

«Saja aasta tagust Petserit pole meil enam kuskilt võtta,» nentis Volmer laupäeva õhtul Viljandi muuseumi ees filmimiseks aparaate paika sättides. Nii muutuski Lossi tänav eelmise sajandi alguse Petseri Dorpati tänavaks ja Kauba tänavast sai koht, kus öisel ajal prostituudid kliente ootavad.

«Tavalised Viljandi lõbutüdrukud,» teatas Volmer inglise keeles neljale pensionieas Saksa naisele, kes kella poole 11 ajal Viljandit uudistades filmivõtetele sattusid ja pisut kummaliselt rõivastatud neidu piidlema jäid. Üldiselt oli vanalinn filmivõtete ajal inimtühi. Vaid üksikud seltskonnad juhtusid Lossi ja Kauba tänava nurgast mööda jalutama.

«Viljandi vanalinn sobib meile väga hästi,» rääkis Volmer rõõmsalt. Tema ülesanne oli olnud leida Eestist kohti, kus saaks üles võtta mängufilmi, mis viib vaataja 1900. aastate algusesse. Selle keskmes on 1918. aastal väga noorena surnud Johannes Pääsuke – mees, kes tegi Eesti esimese mängufilmi ja jäädvustas toonast Eestit nii liikuvale kui seisvale pildile.

Volmeri selgitust mööda keskendub film Pääsukese reisile läbi Setumaa ning selles kasutatakse ka Pääsukese enda filmitud kaadreid. Neid on umbes seitsme minuti jagu.

Esimesena püüti filmile stseen, kus Ott Sepa kehastatav nimitegelane kõnnib Lossi tänavalt Kauba tänavale, paneb oma kandami maha ning hüüab temast paarkümmend meetrit tagapool lonkivale kaaslasele, keda mängib Märt Avandi, et see siin peab olema Dorpati uulits. «Nad otsivad öömaja, aga üks prostituut veab nad hoovi,» avas Volmer stseeni sisu.

Järgmisel hetkel astubki kaadris Sepa juurde neiu, asub tänavale laotatud varandust kokku korjama ja tõmbab ta endaga kaasa.

Millal uus mängufilm valmis saab ja kinno jõuab, pole veel teada, sest võtted on alles alanud. Viljandis filmiti kella kolmeni öösel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles