Kodust ilma jäädes võib linn pakkuda Sumeratele munitsipaalkorterit (13)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Lepo Sumera abikaasa Kersti Sumera on kohtulahingus alla jäämas Inglise kodanikule Edgar Kurgole, kelle emale Sumerate korter kunagi kuulus.
Helilooja Lepo Sumera abikaasa Kersti Sumera on kohtulahingus alla jäämas Inglise kodanikule Edgar Kurgole, kelle emale Sumerate korter kunagi kuulus. Foto: Erik Prozes

Tallinna abilinnapea Eha Võrgu sõnul vaidlustab linn ringkonnakohtu otsuse, mille kohaselt pole helilooja Lepo Sumera perekonnal õigust nende südalinna korterile, kus nad on 30 aastat elanud, riigikohtus. Kui otsus seal jõusse jääb, siis linnal seaduse järgi eraldi kompensatsiooni ette nähtud ei ole, sundüürnikele pakutakse tavaliselt asenduseks munitsipaalkortereid.

Võrk nentis, et omandireformi käigus on kodu kaotanud tuhanded linlased. Ta selgitas, et omandireformi aluste seaduses sätestatud põhimõtete järgi on vara tagastamine prioriteet, mistõttu tagastamisele kuulunud eluruume ei saanud üürnikud erastada, vaid pidid leppima heal juhul üürniku staatusega, halvimal juhul eluruumi koheselt vabastama elamu tagasi saanud isiku tegevuse tõttu. 25 aastat kestnud omandireformi käigus vastuvõetud otsused on põhjustanud palju kohtuvaidlusi, mis on nii mõnelgi korral päädinud kodust ilma jäämisega.

Tallinna linn on Võrgu sõnul nn sundüürnike eluasemeprobleemide leevendamiseks andnud võimaluse asuda elama munitsipaalkorterisse. «Nende inimeste, kes jäid ilma oma kodudest, jaoks me ehitasimegi munitsipaalmaju erinevatesse kohtadesse. Osa sai endale uue kodu ja nendele, kes seda kodu ei soovinud, andsime kolimistoetust. Krooni ajal oli kõige suurem summa 75 000 krooni,» lausus ta.

Praegu enam Võrgu sõnul toetusi ei maksta. «Me saame anda inimesele munitsipaalkorteri, et ta ei oleks kodutu, aga meil ei ole kindlasti mingeid muid kompensatsioone,» ütles ta ja täpsustas, et ka korterit pole kohe võtta. «Loomulikult me ei jäta inimesi hätta, kui Sumera perekond esitab meile avalduse, siis me võtame selle arvele ja püüame võimaluste järgi ka nendele inimestele munitsipaalkorteri leida,» märkis ta.

Abilinnapea rõhutas, et kuna Sumerate perele kuuluva korteri osas ei ole tänaseks kohtuvaidlus veel lõppenud, on siiski veel vara rääkida edasistest sammudest. «Olen veendunud, et riigikohus menetleb kaasust õigusriigile kohaselt ja langetab õiglase otsuse,» märkis ta.

Linnavalitsus kujundab Võrgu sõnul oma seisukoha pärast kohtuvaidluste lõppemist kohtuotsuste täitmiseks läbiviidava haldusmenetluse käigus.

Ringkonnakohus otsustas möödunud nädalal, et Tallinna linn eksis 2003. aastal, kui otsustas erastada Gonsiori tänava seitsmetoalise korteri Sumerate perele ning jättis korteri tagastamata või kompenseerimata korteri õigusjärgse omaniku järeletulijale.

Kõnealune järeltulija on Briti kodanik Edgar Kurgo, kelle emalt praegu Sumerate kasutuses olev korter natsionaliseeriti.

Loe pikemalt: Kohus võtab Sumeratelt kodu.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles