Perekeskuse juht: paljud pered ei julge kunagi kellegi poole pöörduda

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Perekeskuse juhataja Pille Teder.
Tallinna Perekeskuse juhataja Pille Teder. Foto: Peeter Langovits

Tallinna perekeskuse juhataja Pille Tederi sõnul ei julge paljud abi vajavad pered sotsiaaltöötaja või psühholoogi poole pöörduda, sest kardetakse hukkamõistu ja lapse äravõtmist.

«Elu on näidanud, et paljud pered ei julgegi mitte kunagi mitte kellegi juurde pöörduda, ei psühholoogi, ei sotsiaaltöötaja poole,» lausus Teder Postimees.ee küsimuse peale, mil moel oleks võinud väikese tüdruku Tallinnas tühermaale jätnud perekond abi otsida.

«Valehäbi tundmine on endiselt suur, kardetakse hukkamõistu ja seda, et äkki võetakse lapsed ära,» lisas ta.

Tederi sõnul ei tohiks nüüd hakata perekonda süüdistama, sest praegu on oluline keskenduda edasisele ja teha lapse jaoks parim.

«Iga inimese elus võib ette tulla olukord, kus ta vajab kas sotsiaalsüsteemi või tervishoiu toetust ja abi, olenemata sellest, kas ollakse vaene või rikas,» tõdes ta. «Elu muutub pidevalt ning garantiid, et kõik asjad on elu lõpuni hästi, ei ole olemas.»

Teder lausus, et keskmiselt pöördub keskuse poole 250-300 inimest kuus ning nende juurde suunatuid perekondi on kuus umbes 60.

«Nagu ikka toovad sügisperioodid meie majja üha enam kliente,» märkis ta. «Hetkeseisuga on meil neid päris palju ning järjekordadest ei pääse me ka sel hooajal.»

Perekeskuses töötavad psühholoogid, sotsiaaltöötajad, peretöötajad ja professionaalsed tugiisikud. Psühholoogid teevad psühholoogilist nõustamist, sotsiaaltöötajad aga aitavad perekonnal näiteks töökohta leida ja säilitada ning last kasvatada ja hooldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles