PERSOON: Hiina lasi mässaja vabadusse surema (1)

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo (paremal) oma naise Liu Xiaga. Tutvusid nad vangilaagris.
Liu Xiaobo (paremal) oma naise Liu Xiaga. Tutvusid nad vangilaagris. Foto: Reuters/ScanPix

Suuremate Hiina uudislehtede veebis nime Liu Xiaobo sisse lüües selgub õige pea, et otsing on blokeeritud. «Sisaldab tundlikke sõnu,» teavitab veateade portaali Ifeng lehel. Pea kümme aastat Rootsi kardinate taga istunud Nobeli preemia laureaat on ilmselgelt riiklikult ebasoovitav teema.

Mõned päevad tagasi saabus uudis, et pea kümmekond aastat trellide taga istunud Hiina üks kuulsaimaid dissidente Liu lasti vanglast vabaks. Mitte et see tähendaks talle eriliselt roosilist tulevikku. Liul on raskekujuline lõppstaadiumis maksavähk ja oma niinimetatud vabadustki saab ta maitseda peamiselt haiglas. 

«23. mail diagnoositi Liul maksavähk ja eelmisel nädalal rahuldati tema armuandmispalve,» vahetab Independent advokaat Mo Shaopingi sõnu. «Ta on nüüd Shenyangis asuvas haiglas. Mõned pereliikmed on teda juba külastanud.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles