Muru hooldamise põhitõed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Kaunis muru on iga koduõue uhkus ja iga aiapidaja unistus. Muru hooldustööde alla kuuluvad: niitmine, kastmine, väetamine, aga ka õhustamine, umbrohu ja -samblatõrje.

NIITMINE

Niitke muru 1–2 korda nädalas. Ilusama muru saab tihedamini, aga korraga vähem niites. Kevadist ja noort muru niitke kõrgemalt, sama tehke ka põua ajal. Reeglina eemaldatakse taimest 1/3, nii et muru kõrguseks jääb 3,5–5cm, ilumurul 2 cm. Riisuge rohi pärast niitmist kokku. Tarbemuru sagedase niitmise korral võib rohu kuni augustikuuni ka murule jätta. Mullaelustiku kaasabil muudetakse see väärtuslikuks orgaaniliseks väetiseks. Hoidke niiduki lõiketerad teravad, nii jääb lõikepind ühtlasem ja lehe tipud ei kuiva valgeks. Kõige parema tulemuse annab siiski rootorniiduk, mis lõikab rohuliblet, mitte ei rebi taime lühemaks. Istutades murusse sibullilli ärge unusta, et sealt saab niita alles siis, kui lillelehed on koltunud. Kohtades, kuhu muruniidukiga ligi ei pääse, kivide ja suurte puutüvede ümbrus, kasutage murukääre.

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

KASTMINE

Kastmise puhul kehtib järgmine reegel: kastetakse harvemini, aga korraga rohkem. Kastmisnorm oleneb ilmastikust, muru vanusest ja mulla lõimisest (raske ja savikas muld seob vett paremini). Kõige põuatundlikum on noor muru, sest juured on pinnapealsed. Vana murutaime juured on juba sügavamal ja seda pole vaja nii sageli kasta. Tavaliselt kastetakse üks kord nädalas. Keskmine kastmisnorm on 20–25 l/m2. Parim aeg selleks on varajased õhtutunnid.

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

VÄETAMINE

Võimalusel laotage sügisel murule komposti (1–2 kg/m2). See toidab taime ning rikastab ka mullaelustikku. Mineraalväetisi kasutades andke kevadel mais pikatoimelist lämmastikurikast kevadväetist ja suve teisel poolel sügisväetist. Ka on olemas eraldi muruväetised kevadeks, suveks, sügiseks, talveks. Väetist anda kuivale murule. Seda võib teha käsitsi, kuid parima tulemuse saamiseks kasutage väetiselaoturit ja pärast väetamist kastke murupinda. Ärge väetage kesksuvisel põuaperioodil!

Kui soovid teada saada, kuidas tõrjuda umbrohtu ja sammalt, siis loe kogu artiklit edasi Aiaparadiisist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles