Noored rahvatantsijad: «Seltskond on põhiline!»

Erik Prozes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päike on juba madalal. Harjutatakse mastaapse peremärgi kujundit, mis ülalt vaadates on eriti efektne ja üks etenduse tipphetkedest.
Päike on juba madalal. Harjutatakse mastaapse peremärgi kujundit, mis ülalt vaadates on eriti efektne ja üks etenduse tipphetkedest. Foto: Erik Prozes

Just nõnda põhjendasid Paide gümnaasiumi noored rahvatantsijad, mis neid ala juures köidab. Nädala algusest Tallinnas proove tegevate noorte päevad on pikad, venides lausa hilisõhtusse. Koos tegutsemas hoiabki neid sõprus ja mõnus meeleolu.  Arter jälgis ühte proovipäeva Järveotsa gümnaasiumi staadionil kuni öörahuni Jakob Westholmi gümnaasiumi võimlas.

Aasta-aastalt on rahvatantsu populaarsus õpilaste seas tõusnud. Paide gümnaasiumis tegutseb üheksa rahvatantsurühma, viis koori ja kaks võimlemisrühma, mis kõik osalevad ka tantsu- ja laulupeol. Ühe kooli kohta on see suur arv. Lõppenud õppeaastal oli tung rahvatantsu trennidesse nii suur, et gümnaasiumiastmes korraldati konkurss ja tehti  teinegi segarühm.

Kevadel, kui toimusid üldtantsupeo ülevaatused, hinnati Paide gümnaasiumi kõikide rühmade taset väga kõrgelt. Suuresti on eduloo taga juhendaja Malle Nööp, kes lisaks kooli kuue rahvatantsurühma treenimisele on ka kolme koori dirigent. Mõni aasta tagasi pälvis ta tubli töö eest Paide linna vapimärgi.

Eile alanud ja täna jätkuvad etendused Kalevi staadionil on pika proovideperioodi finaal. Ärge olge aplausiga kitsid!

Segarühma tantsijad Sander ja Andriana tantsu «Tulge tulda hoidemaie» proovis. See tants tuleb esitusele etenduse algusosas.
Segarühma tantsijad Sander ja Andriana tantsu «Tulge tulda hoidemaie» proovis. See tants tuleb esitusele etenduse algusosas. Foto: Erik Prozes
Kert ja Eliise puhkehetkel staadionimurul.
Kert ja Eliise puhkehetkel staadionimurul. Foto: Erik Prozes
Andra ja Aleks-Marten on koos nii rahvatantsijatena kui ka vabal ajal.
Andra ja Aleks-Marten on koos nii rahvatantsijatena kui ka vabal ajal. Foto: Erik Prozes
Rahvarõivad võimla redelitel on etenduseks valmis.
Rahvarõivad võimla redelitel on etenduseks valmis. Foto: Erik Prozes
Õhtul proovist Jakob Westholmi gümnaasiu­misse jõudnud noori ootab sööklas toekas kõhutäis. Toiduga ollakse rahul. Lihakastme kõrvale saab nii kartulit kui ka tatart, taime­toitlased võivad endale kokku panna lihavaba õhtusöögi.
Õhtul proovist Jakob Westholmi gümnaasiu­misse jõudnud noori ootab sööklas toekas kõhutäis. Toiduga ollakse rahul. Lihakastme kõrvale saab nii kartulit kui ka tatart, taime­toitlased võivad endale kokku panna lihavaba õhtusöögi. Foto: Erik Prozes
Jalatsid jäävad võimla ukse taha. Kokku ööbib siin ligi 50 rahvatantsijat, nii võibki teha järelduse, et paljud pole veel kinost ööbimispaika jõudnud.
Jalatsid jäävad võimla ukse taha. Kokku ööbib siin ligi 50 rahvatantsijat, nii võibki teha järelduse, et paljud pole veel kinost ööbimispaika jõudnud. Foto: Erik Prozes
Melani, Stina-Eliza ja Annemai mängivad enne öörahu kaarte.
Melani, Stina-Eliza ja Annemai mängivad enne öörahu kaarte. Foto: Erik Prozes
Kaisa nutitelefonis. Rahvatantsijad ei käigi ainult külakiigel sotsialiseerumas, vaid on samasugused noored nagu kõik teised.
Kaisa nutitelefonis. Rahvatantsijad ei käigi ainult külakiigel sotsialiseerumas, vaid on samasugused noored nagu kõik teised. Foto: Erik Prozes
Tuli maha! Kooli huvijuht ja rahvatantsurühmade juhendaja Helen Trug laseb mõni minut pärast keskööd tule surnuks. Hommikul tuleb olla Kalevi staadionil.
Tuli maha! Kooli huvijuht ja rahvatantsurühmade juhendaja Helen Trug laseb mõni minut pärast keskööd tule surnuks. Hommikul tuleb olla Kalevi staadionil. Foto: Erik Prozes
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles