Breivik kaebas vanglatingimuste hagi Euroopa Inimõiguskohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Breivik.
Anders Breivik. Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters/Scanpix

Anders Behring Breivik esitas Euroopa Inimõiguskohtule ametliku taotluse langetada otsus tema vanglatingimuste kohta, mida ta ise peab ebainimlikuks, ütles täna Norra massimõrvari advokaat.

2011. aastal 77 inimest mõrvanud Breivik kannab karistust tugevdatud julgeolekuga vanglas. Eelmise aasta märtsis väitis Breivik, et tema üksikvangistus rikub Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni, ning kaebas Norra riigi kohtusse.

Oslo ringkonnakohus andis üldsuse jahmatuseks Breivikile õiguse, apellatsioonikohus aga tühistas selle.

Norras ei ole Breivikil enam ühegi kohtu poole pöörduda, sest ülemkohus keeldus juuni algul tema apellatsiooni menetlemast.

Breiviki advokaadi Oystein Storrviki sõnul antakse nüüd asi edasi Euroopa Inimõiguskohtusse, kes peaks mõistma Norra riigi süüdi Euroopa inimõiguskonventsiooni rikkumises.

Peamiselt eraldatust puudutav apellatsioon saadeti täna Strasbourg'i kohtusse.

Hiljuti nime muutnud Breivik, kes nüüd on ametlikult Fjotolf Hansen, kannab 21 aasta pikkust vanglakaristust, mida on võimalik pikendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles