ÜRO kiitis heaks suure rahuvalvekulude kärpe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvajad patrullimas Abidjanis.
ÜRO rahuvalvajad patrullimas Abidjanis. Foto: Rebecca Blackwell/AP

ÜRO Peaassamblee kiitis heaks reedel heaks rahuvalvekulude kärpe ligi 600 miljoni USA dollari võrra, teatasid diplomaadid.

Diplomaatilised allikad olid juba kolmapäeval kinnitanud, maailmaorganisatsioonis jõuti pärast nädalaid väldanud raskeid kõnelusi USA kärpenõuete üle esialgsele kokkuleppele, mille kohaselt vähendatakse märkimisväärselt rahuvalvekulutusi aastas.

ÜRO kulutab tuleval aastal rahuvalvele 7,3 miljardit dollarit, ütles tundmatuks jääda soovinud diplomaat. Tänavune eelarve oli 7,87 miljardit.

Rahuvalve-eelarve suurim panustaja USA nõudis ligi miljardi dollari suurust kärbet.

Eelarvesummade kärpimine tabab kõige valusamini ÜRO missioone Sudaani Darfuri piirkonnas ja Kongo Demokraatlikus Vabariigis, mis on rohkem kui miljardi dollariga kõige kulukamad operatsioonid.

Washingtonilt tuleb selle aasta rahuvalve-eelarvest 28,5 protsenti ning ÜRO 5,4 miljardi dollari suurusest põhieelarvest 22 protsenti.

ÜRO Julgeolekunõukogu langetas neljapäeval otsuse märkimisväärselt vähendada rahuvalvemissiooni Darfuris.  Nõukogu toetas ühehäälselt Suurbritannia koostatud resolutsiooni, mis näeb ette vägede ja politseiteenistuse kärpimist Aafrika Liidu ja ÜRO ühismissioonis UNAMID vähemalt 30 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles