Suri teleajakirjanik Urmas Ott

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Ott koos oma staažika saatekülalise Eino Baskiniga Tallinna vapi- ja teenetemärkide jagamisel tänavu talvel.
Urmas Ott koos oma staažika saatekülalise Eino Baskiniga Tallinna vapi- ja teenetemärkide jagamisel tänavu talvel. Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli kliinikumis suri täna 53-aastaselt pärast rasket haigust Eesti ajakirjanduse suurkuju, saatejuht Urmas Ott.

Postimehe andmetel tehti Otile eelmisel nädalal luuüdi siirdamise operatsioon, mis läks küll hästi, ent vanameistri süda ei pidanud enam vastu.

Urmas Ott sündis 23. aprillil 1955. aastal.


Urmas Ott oli tänu tema juhitud populaarsele Kesktelevisiooni intervjuusaatele «Teletutvus» ilmselt üks tuntumaid eestlasi väljaspool kodumaad.

1988. aastal pälvis Ott NSVLi ajakirjanike liidu preemia.

Eesti telekanalites juhtis Ott saateid «Carte blanche» ja «Happy hour».

Oti viimaseks tööks jäi venekeelne intervjuusaade «Sündsuse piires» Raadio 4s.

Ott on kirjutanud elulooraamatud Neeme Järvist, Erika Salumäest, Vardo Rumessenist, Karin Saarsenist ning Toivo ja Marko Asmerist.

Urmas Ott mängis ka Tõnis Kase lavastatud mängufilmis «Kaks paari ja üksindus», mis valmis 1984. aastal Tallinfilmis.

2005. aastal andis president Arnold Rüütel Otile Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

2008. aastal sai Urmas Ott Tallinna vapimärgi. Tallinna linna põhjendus Oti kandidatuurile kõlas: «Teleajakirjanduse tunnustatud edendaja, vaieldamatu arvamusliider Eesti meediamaastikul, rahvuskultuuri ja ajaloolise mälu talletaja ning erinevate rahvuskultuuride vahelise sideme looja.»

Uudis Oti surmast levis pärast selle teatavaks saamist kiiresti ka Vene uudisteagentuurides- ja portaalides, tõustes näiteks Kommersandi veebiväljaandes esiuudiseks. Teadet levitasid ka väiksemad Vene online-kanalid.

Arvamusi Urmas Otist Eesti ajakirjandusest:

/.../saatepea teostusest läbi kumav mõtlik noot mõjub meeldivalt sentimentaalselt, täpselt nagu on killuke sentimentaalsust peidus Urmas Otis endaski.

Oti emotsionaalne ja hingestatud olek sarnaneb veidi vene avatud hingelaadiga. Tema impulsiivne karakter on ehk saanud hoogu ka eetrikogemustest Vene televisioonis.
Maaleht


Mulle väga meeldib tema meelekindlus ja läbilöögivõime selles valdkonnas, mille ta on valinud. Ma soovin talle jätkuvat tervist ja jõudu. Tema on selline inimene, et oskab oma soovid tegelikkuseks pöörata.
Uno Loop SL Õhtulehes


Oma ampluaas ületamatu Ott kuulub koos Pandi, Karemäe, Talviku ja Kersnaga Eesti telemaastiku kinnistähtede hulka. Küll on hea, et need erilaadi ekraanimeistrid on olemas olnud ja veel tänagi on, sest nende abil ja kaudu tajume paremini aja kulgu me ümber ja meis enestes.
Enn Eesmaa Kesknädalas

Loe lisaks Postimehes ilmunud lugusid Urmas Otist!

«Tabamata Urmas Ott», Toomas Sildam

«Meistrit nautides», Andrus Karnau

«Provokaator Ott», Priit Pullerits

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles