Saudi Araabia kuningas käskis ajalehel vallandada teda jumalaks nimetanud kolumnisti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz andis väljaandele al-Jazirah käsu vallandada kolumnist, kes nimetas teda oma kolumnis jumalaks.

Leht esitas 81-aastasele kuningale möödunud nädalalõpul kolumnisti kirjutise pärast vabanduse, edastab The Independent.

Saudi Araabia meedias ülistatakse pidevalt kuningat, kes sai troonile 2015. aastal.

Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Kuid kolumnist Ramadan al-Anzi kirjutis väljaandes al-Jazirah oli kuninga jaoks liig, mis liig, kuna tema kohta oli selles kasutatud termineid «haleem» ja «shadeed al-eqab», mis islamis on otsene viide jumalale.

Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz Foto: Untitled/AP/Scanpix

Saudi Araabias, kus juhtivad on sunniidid, on keelatud nimeks panna 99 jumala kohta kasutatavat nime ega kasutada neid kellelegi viitamiseks. 

Saudi Araabia informatsiooniminister Awwad bin Saleh Alawwadi teatel oli ta ebameeldivalt üllatunud, et maineka ajalehe kirjutises oli kuninga kohta kasutatud sõnu ja väljendeid, mida ei ole sobilik kasutada.

Saudi Araabia meedia teatel saatis kuningas väljaandele kirja, milles teatas, et ta ei saa seda kirjutist heaks kiita, kuna selles on viitega temale kasutatud pühasid sõnu, mis selles kontekstis on ebasobivad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles