BBC Radio 3 kutsus E STuudio noortekoori otsesaatesse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saate tutvustus BBC Radio 3 veebisaidil.
Saate tutvustus BBC Radio 3 veebisaidil. Foto: Kuvatõmmis

Tartu üks muusikalisi esinduskollektiive, E STuudio noortekoor lendas täna Inglismaale, kus neid ootab lisaks tavalistele kontsertidele ees esinemine raadiojaama BBC 3 otsesaates. Koori peadirigendi Külli Lokko andmeil on see meie Klassikaraadio laadne raadio seni oma kuulajaile pakkunud Eesti kooridest vaid rahvusmeeskoori kõlapilte.

Külli Lokko.
Külli Lokko. Foto: Kristina Masen

«Me anname kontserte Ühendkuningriigis seoses Eesti eesistumisega Euroopa Liidu Nõukogus ja otse loomulikult märgime ka saabuvat Eesti Vabariigi 100. aastapäeva,» ütles Lokko. «Esineme neljas linnas, kokku on kaheksa esinemist.»

Koostöös saatkonnaga

E STuudio noortekoori tuur sai alguse koori algatusel e-kirjast Eesti saatkonda Londonis.

«Mõte laste- ja noortekultuuri aastal maailmas tuuritanud ja auhindu võitnud noortekooriga Euroopa Liidu eesistumisaega avada tundus saatkonnale igati õige ja samas ahvatlev,» märkis saatkonna kultuurinõunik Kersti Kirs. «On väga hea, et kooril on ambitsiooni ja nad julgevad mõelda suurelt ning on valmis ise kogu protsessi väga palju panustama. Suur osa korraldusest on olnud nende enda õlul. Lust on  olnud koori ja Külli Lokkoga koostööd teha.»

Saatkond aitas luua kontakti väärikate muusikafestivalidega Cheltenhamis ja Lichfieldis, mis valisid seejärel E STuudio koori oma tänavuste festivalide kavva. Seejärel sugenesid lisakontserdid Londonis ja Cambridge'is. 5. juulil aitab koor kaasa meeleolu loomisele saatkonna korraldatud ametlikul eesistumise avaüritusel.

«Koorimuusikaga on alati uhke ja hää märgistada olulisi hetki Eesti ajaloos, mida ka eesistumine endast kujutab,» lisas Kirs. «Mitte vähetähtis polnud fakt, et koor ei ole pealinnast, vaid on Tartust. Peame siinpool kaasa aitama sellele, et teadmine väikesest Eestist ei piirduks Tallinnaga, sest suurepärast kvaliteeti on meil ka mujal.»

Edukad reisid

Tänavu oma viiendat aastapäeva tähistav E STuudio noortekoor on varemgi välismaal käinud, kusjuures väga edukalt.

«Viimane tore sõit oli eelmisel aastal Euroopa karikasarja koorikonkursile Itaaliasse, kus me võitsime peaauhinna ja saime mitu muud kõrget tunnustust,» ütles peadirigent Külli Lokko. «2015. aastal saime kulddiplomi New Yorgis rahvusvahelisel koorifestival Carnegie Hallis. Oleme üks väheseid harrastuskoore, Eestist ainuke, kes üleüldse on Carnegie Halli lavale jõudnud.»

Eesolevad kontserdid on 5. ja 6. juulil Londonis, 7. juulil Cheltenhami festivalil, 9. juulil Lichfieldi festivalil ja 10. juulil Cambridge´is Great St Mary kirikus.

Cheltenhami kultuurifestival on Külli Lokko teada Euroopa üks vanimaid, programmi jagub mitmele nädalale. «Sellel festivalil on enne meie koori eestlastest esinenud ainult Eesti filharmoonia kammerkoor,» ütles peadirigent.

Eriti huvitavaks tõotab kujuneda laulmine Londonis. Kontserdid on St John Smith Square´i kirikus ja Eesti eesistumist Euroopa Liidu Nõukogus tähistaval pidulikul üritusel Nothing Hillis.

Londonis ootab ees ka ülesastumine 5. juulil kell 16.30 (Eesti aja järgi kell 18.30) BBC Radio 3 stuudios. «Minu andmetel on selles raadiojaamas otsesaates esinenud Eestist seni ainult rahvusmeeskoor,» ütles Külli Lokko.

Suure ja väikse kavaga

E STuudiol on kaasas 75-minutine kontserdikava ja samuti lühemate esinemiste programm. Heliloojatest on esindatud Arvo Pärt, Veljo Tormis, Tõnu Kõrvits, Pärt Uusberg, Galina Grigorjeva, Eric Whitacre jt. Valdav osa kontserdikavast on Eesti nüüdisaegne vaimulik koorimuusika.

Reisiseltskonnas on kokku 40 inimest, kellest lauljaid on 39. Peadirigent Külli Lokko kõrval sõidavad dirigentidena kaasa Eliisa Sakarias ja Jaanus Karlson, kes aga mõlemad on ühtlasi lauljad.

E STuudio noortekoor tegutseb aastast 2012 Elleri muusikakooli kooristuudio koosseisus. Seetõttu on kooris palju selle kooli õpilasi ja vilistlasi, aga samuti Eesti muusikaakadeemia tudengeid.

E STuudio noortekoor.
E STuudio noortekoor. Foto: Elen Kontkar
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles