Merevägi saab kaks allveerobotit

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjalaev Sulevi ahtrilipp.
Sõjalaev Sulevi ahtrilipp. Foto: Toomas Huik

Eesti merevägi saab järgmise aasta keskel kaks allveerobotit, mis lähevad kaitseministeeriumile maksma ligi paarkümmend miljonit krooni.

Kaitseministeerium sõlmis eelmisel nädalal lepingu, millega hangitakse mereväele kaks kergekaalulist Remus 100 tüüpi mehitamata sensorikandjat (Unmanned Underwater Vehicle), teatas kaitseministeerium.

USA firma Hydroid Inc. toodetud süsteem on varustatud nüüdisaegse sonaritehnoloogia ja vajalike lisasensoritega.

Merevägi hakkab allveeroboteid kasutama miinitõrjealase tegevuse planeerimiseks merepõhja kaardistamise näol.

Neid saab kasutada ka miinituukrite tegevuse toetamisel madalaveelistes piirkondades ning sadamaaladel, samuti kasutatakse neid täiendava sensorina Suurbritanniast hangitud miinijahtijatel.

Vastavalt hankelepingule on lepingu täpne hind konfidentsiaalne, kuid kaitseministeeriumi pressiesindaja sõnul on tegemist ligi paarikümne miljoni krooni suuruse tehinguga.

Remus 100 tüüpi mehitamata sensorikandjad on kasutusel või kasutusele võtmisel ka näiteks Belgia, Hollandi, Ühendkuningriigi, Norra, Saksamaa, Soome, Rootsi, Ameerika Ühendriikide, Singapuri, Uus-Meremaa, Austraalia jt. riikide merejõududes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles