Vaata, millised on tänavused kõige populaarsemad erialad

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu / Postimees

Suuremates Eesti ülikoolides on sisseastumisavalduste esitamine lõppenud ja tudengiks pürgijate seas populaarsemad erialad ka välja joondunud. Kõige enam avaldusi laekus Tartu Ülikoolile ning sarnaselt möödunud aastatele on kõige populaarsemad erialad endiselt psühholoogia, arstiteadus, ärindus, informaatika ja majandusteadused. 

Graafikutes on SAISi infosüsteemi andmed seisuga 6. juuli, 2017.
 
 




Tartu Ülikool
Tartu Ülikooli laekus rohkem kui 12 100 avaldust. Bakalaureuseõppesse laekus 9138 avaldust, magistriõppesse 3576 avaldust ja doktoriõppesse 406 avaldust.

Sisseastumisavalduste arvult oli Tartu Ülikooli tänavune popim bakalaureuseastme õppekava arstiteadus, kuhu laekus 629 avaldust. Suurim konkurss aga oli koolieelse lasteasutuse õpetaja õppekavale, kus ühele kohale oli soovijaid 9,8.

Bakalaureuseastme teised kõige populaarsemad erialad on informaatika, kuhu laekus 449 avaldust ja õigusteadus, kuhu laekus 347 avaldust. Need kolm eriala olid esikolmikus ka mullu.

Magistriõppe kõige populaarsemad erialad näitavad, et reaalained on endiselt väga hinnas: infotehnoloogia mitteinformaatikutele õppekavale laekus 363 avaldust, informaatika õppekavale 262 avaldust ja tarkvaratehnika õppekavale 242 avaldust.

Doktorantuuri laekus kõige enam avaldusi arstiteaduse erialale, millele järgnes informaatika ja politoloogia: 40 avaldust, 34 avaldust ja 32 avaldust. Tänavu olid menukad ka meedia ja kommunikatsiooni ning kirjanduse- ja kultuuriteaduse õppekavad olid populaarsed: vastavalt laekus avaldusi 19 ja 26.

Tallinna Ülikool
Kokku esitati Tallinna Ülikooli 7447 avaldust, lisaks on välismaised kandidaate praeguseks hetkeks 814. Vastuvõtt Soomes ja Lätis keskhariduse omandanuile mitmetel bakalaureuse õppekavadel veel kestab.

Kuigi sisseastumisavalduste arvult oli Tallinna Ülikooli tänavune popim bakalaureuseastme õppekava psühholoogia 437 huvilisega, siis suurim konkurss – 9,25 soovijat kohale – oli haldus- ja ärikorralduses.

Teised bakalaureuseastme kõige populaarsemad erialad psühholoogia kõrval on õigusteadus, kuhu laekus 413 avaldust ja imagoloogia, kuhu laekus 203 avaldust. Avalduste arv nähtub ka väga suur huvi informaatika vastu, kuhu laekus 283 avaldust.

Magistriõppesse soovitakse avalduste arvu arvestades enim astuda organisatsioonikäitumine, sotsiaalpedagoogika ja lastekaitse, nüüdismeedia ning eripedagoog-nõustaja õppekavadele, kuhu laekus vastavalt 169, 121, 124 ja 113 avaldust.

Doktorantuuri õppekavadest olid populaarseimad kultuuriuuringute ja kasvatusteaduste õppekavad, kuhu laekus vastavalt 20 ja 16 avaldust.

Tallinna Tehnikaülikool
Kokku esitati Tallinna Tehnikaülikoolile 6270  kvalifitseeruvat avaldust, välistudengite vastuvõtt lõpeb septembri lõpus. Bakalaureuseõppesse esitati 4818 avaldust, magistriõppesse 1870 ja doktoriõppesse 412 avaldust.

Sarnaselt möödunud aastale on ka tänavu kõige populaarsem bakalaureuseõppe eriala ärindus, kuhu laekus 748 avaldust. Rakendusliku majandusteaduse õppekavale laekus 464 avaldust ja IT-süsteemide arenduse õppekavale 271 avaldust. Suurima konkurssiga õppekava rakenduslik majandusteadus, kuhu enim avaldusi ühe õppekava kohta laekus 5,80.

Magistriõppe kõige populaarsem eriala on personalitöö- ja arendus, kuhu laekus 232 avaldust ning sellele järgnevad juhtimine ja turundus ning infosüsteemide analüüs ja kavandamine õppekavad, kuhu laekus vastavalt 182 ja 154 avaldust.

Doktoriõppesse Tallinna tehnikaülikooli on kõige enam pürgijaid samuti ärinduse erialale, kuhu laekus 13 avaldust. Sellele järgneb keemia ja geenitehnoloogia ning mehhonotoonika, kuhu laekus vastavalt 10 ja 8 avaldust.

Eesti Maaülikool
Eesti Maaülikooli bakalaureuse- ja magistriõppesse laekus 2779 avaldust ning ja õppeasutuse teatel on sisseastujate huvi märgatavalt suurenenud tehnikavaldkonna vastu.

Tubli tõusu tegi ülikooli sõnul sel aastal vesiehitus ja veekaitse, maaehituse, tehnotroonika ning tehnika ja tehnoloogia õppekavade sisseastumisavalduste arv. Maaehituse õppekavale laekus 115 avaldust ning tehnika ja tehnoloogia õppekavale 114 avaldust.

Kõige populaarsemad erialad maaülikoolis on aga bakalaureuseõppes maamajanduslik ettevõtlus ja finantsjuhtimine, kuhu laekus 331 avaldust. Pingereas järgnevad maamajanduslik ettevõtlus ja finantsjuhtimine (kaugõpe), kuhu laekus 246 avaldust, keskkonnakaitse, kuhu laekus 244 avaldust ja veterinaarmeditsiin, kuhu laekus 197 avaldust.

Enim avaldusi õppekoha kohta laekus loodusturismi õppekavale: konkurss on 6,75 avaldust kohale.

Magistriõppekavadest on populaarseim majandusarvestus ja finantsjuhtimine, kuhu laekus 127 avaldust ja ökonoomika ja ettevõtlus, kuhu laekus 78 avaldust.

Maaülikooli doktoriõppesse saab avaldusi esitada kuni 15. augustini.

Eesti Maaülikooli õppeprorektor Paavo Kaimre sõnul oli sisseastumisavalduste hulk ning populaarseimate õppekavade pingerida ootuspärane - samad erialad on edetabeli tipus figureerinud ka varasematel aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles