Küprose kõnelused lõppesid tulemusteta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PETROS KARADJIAS/AP

Šveitsi mägikuurordis Crans-Montanas peetud läbirääkimised Küprose kriisi lahendamiseks lõppesid reede varahommikul tulemusteta, teatas ÜRO peasekretär Antonio Guterres.

"Sügava kahetsusega pean teatama, et hoolimata kõigi delegatsioonide suurest pühendumisest ja pingutustest erimeelsuste lahendamiseks lõppes Küprose konverents kokkuleppeni jõudmata," sõnas Guterres.

Guterres oli varem hinnanud kõnelusi "äärmiselt konstruktiivseks" ja avaldanud lootust, et jõutakse üksmeelele. Läbirääkimisi on nimetatud parimaks võimaluseks lahendada üks maailma pikaajalisemaid poliitilisi kriise.

Küpros on jagatud kaheks 1974. aastast, kui Türgi väed okupeerisid saare põhjaosa vastuseks Ateenast toetatud riigipöördekatsele, mille eesmärgiks oli saare ühendamine Kreekaga. Praeguseni kestev läbirääkimisprotsess saare taasühendamiseks algas 2015. aasta mais.

Türgil on saarel enam kui 35 000 sõdurit.

Taasühinemislootused sõltuvad suuresti Ankara sõjalise kohaloleku drastilisest vähendamisest. Uudisteagentuuri AP allikate andmetel sai just see kõneluste peamiseks komistuskiviks.

Mitmed eelnevad rahuponnistused on samuti takerdunud selle küsimuse taha. Kreekaküproslased nõuavad okupatsioonivägede täieliku lahkumist ja türgikeelne vähemus kardab lahkumise korral võimalikku etnilist vägivalda.

Kõnelused algasid kolmapäeval lootusrikkas õhkkonnas, kuid läbirääkimiste atmosfäär muutus informeeritud allikate sõnul üha pingelisemaks. Seda eriti türgiküproslaste nõudmise luua tulevases ühinenud riigis roteeruv presidentuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles