Eesistumiseks valmistunud, kuid ministrikoha kaotanud Pomerants: uute ministrite väike koperdamine on paratamatu

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Marianne Loorents

Vahetult enne Eesti eesistumist keskkonnaministri koha loovutama pidanud Marko Pomerants ütleb, et oli eilseks Euroopa Parlamendi nõukogu istungiks kõigiti valmistunud, kuid ministrivahetuse tõttu jäi tema vorm paraku realiseerimata.

Värske rahandusministri Toomas Tõniste eilne nn doorstepi-intervjuu ja õhtuse «Aktuaalse kaamera» uudislõik tekitasid elava arutelu sotsiaalmeedias. Uudislõigust nähtus, et Tõniste polnud ainus, kelle ettevalmistus näis tagasihoidik olevat. Hädas paistis olevat ka keskkonnaminister Siim Kiisler, kes asus sarnaselt Tõnistele alles kuu aega tagasi ministeeriumit juhtima.

Pomerants: «Minu asi pole ministrite vahetust kommenteerida, mina olen ju välja vahetatud. Olen 8000 punkti vormis nagu Janek Õiglane, aga erinevalt temast jääb mul tippvorm realiseerimata» 

ERR tõi välja, et ministri meeskond oli küll hoolt kandnud selle eest, et tal oleks nüansirikastel teemadel vastamiseks kogu oluline info paberil kirjas, kuid see tähendas omakorda, et küsijad pidid veidi ootama, enne kui minister õige paberi üles leidis.

Supervorm jäigi realiseerimata

Üle kahe aasta keskkonnaminister olnud Marko Pomerants ütles, et oli eilseks nõukogu istungiks igati ette valmistunud. Teatavasti pidi aga ta oma koha Kiislerile loovutama juuni keskel, vahetult enne eesistumist. Kui õigustatud oli ministrite vahetus niivõrd olulisel ajal Eesti jaoks?

«Minu asi pole ministrite vahetust kommenteerida, mina olen ju välja vahetatud. Olen 8000 punkti vormis nagu Janek Õiglane, aga erinevalt temast jääb mul tippvorm realiseerimata,» ütles möödunud kuul riigikokku naasma pidanud Pomerants Postimehele. 

Mis aga puudutab Kiisleri tagasihoidlikku ettevalmistust, mis ilmnes eile ennekõike õige paberi otsimises, siis selle kohta ütleb Pomerants: «see olekski minu ja Kiisleri vahe, aga oleks ei maksa midagi». «Kui sa oled asja sees pikalt, kasvõi aasta, siis sul tekib nii suur üldteadmiste pagas, et sa tead mingeid asju ilma memota ja sul on teatav vastamise kunst.» selgitas ta.

Seetõttu tõdeski endine minister, et uute ministrite, Tõniste ja Kiisleri, väikene koperdamine on paratamatu. Neil ei olnud aega end ette valmistada. «Neil puudus sisseelamisaeg täielikult. See oligi neile kindlasti väga suur väljakutse,» ütles Pomerants.

Õppis Maltalt nippe

Pomerantsil oli europarlamendi vastavale nõukogule oma eesistumise progammi tutvustamiseks aga küllaga aega ette valmistuda. Nii käis ta Euroopa Parlamendi komisjonide istungitel kuulamas, kuidas Malta oma esitlust tegi. 

Seal jälgis ta, kuidas oma programmi tutvustamine käib, kuidas vastata küsimustele ja milline võiks programmi tutvustav kõne välja näha. Ka selles osas, kui palju kasutada emakeelt ja kui palju inglise keelt.

Küsimustele vastamise osas on tema sõnul oluline näiteks Euroopa Parlamendi liikmete tundmine. «Ma arvan, et seal on põhivalem samasugune nagu Eesti parlamendis. Saadik, kes sinult küsimuse küsib, tahab tähelepanu saada, mitte ei tunne alati huvi ja ei tea vastust. Samamoodi on ka näiteks meie riigikogu infotunnis. Seega tuleb kindlasti kasuks võtmesaadikute tundmine europarlamendis.»

Rääkides ministrite inglise keele oskusest, siis see on Pomerantsi sõnul täiesti treenitav. Ta tõi välja sedagi, et Euroopas on küll ministreid, kes inglise keelt ei räägi. Samas on inglise keele hea tundmine tema sõnul muidugi kasulikum.

«Sul on palju hõlpsam see, kui saad kolleegiga kahekesi minna jalutama ja asjade üle rääkimine. Keel on igal juhul abiks,» ütles Pomerants.

Kui eile päeval sai tähelepanu rahandusminister Toomas Tõniste inglise keele oskus, siis küsitavusi tekitas ka sisuline pool. Näiteks tõi eilne «Aktuaalne kaamera» majandus- ja rahandusministrite kohtumise järel olnud pressikonverentsilt eraldi välja ühe Itaalia ajakirjaniku küsimuse (kes oli pressikonverentsil ka ainus ajakirjanik, kes Tõnistelt kommentaari palus).

Ajakirjanik uuris meie ministrilt, kas ta saaks kommenteerida, kuidas on läinud ELi liikmesriikide rahanduspoliitikate arutelu ja kas kõik dokumendid võeti vastu probleemideta.

Tõniste vastas ingliskeelsele küsimusele eesti keeles: «Jah, aitäh. Eelarvetega on alati niimoodi, et kõik ei ole rahul alati, aga me oleme kindlalt sellel teel, et kokkulepped ja probleeme me ei näe seal.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles