Venemaa: NATO videoklipp metsavendadest on vastik (19)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader NATO videoklipist.
Kaader NATO videoklipist. Foto: Kaader videost

Venemaa välisministeeriumi esindaja nimetas vastikuks NATO videoklippi metsavendade võitlusest NSVLi okupatsioonivägede vastu.

«See organisatsioon, mis loodi fašistlike jäänuste poolt (peamiselt need, kes seisid Saksa okupatsioonivõimude poolel: politseinikud, administratsiooni töötajad, Läti SSi sõdurid ja ohvitserid), viis läbi üle 3000 sabotaažiakti, milles sai surma tuhandeid rahumeelseid elanikke,» kirjutas Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova oma Facebooki kontol.

«Aga kes seisis «metsavendade» taga kuni 50ndate keskpaigani? Õigus – lääne luureteenistused. Seda kinnitab hulk dokumente. Ja NATO teab seda paremini kui keegi teine,» lisas Zahharova, kelle sõnul olid end metsavendadeks nimetanud võitlejad seotud massihukkamistega ja seda ei tohi unustada.

Zahharova lisas, et sõjaajalooga tegelevad organisatsioonid, antifašistlikud organisatsioonid, ajaloolased, politoloogid ja ajakirjanikud ei läheks kaasa ja seisaksid vastu ajaloomoonutustele.

Esindaja väitel levitab NATO tahtlikult valeinfot, mille eesmärgiks on õõnestada Nürnbergi kohtuprotsessi tulemusi. «Kui Bandera (Ukraina rahvuslaste juht Stepan Bandera, keda Venemaa ajalookäsitluses nimetatakse sõjakurjategijaks - toim) on täna kangelane ja «metsavennad» partisanid, kes päästsid Baltikumi, siis mis juhtub homme?» küsis Zahharova.

NATO avaldas kahe päeva eest oma kanalites kaheksaminutilise videoklipi «Metsavennad – võitlus Baltimaade pärast», mis kajastab metsavendade võitlust Nõukogude Liidu okupatsioonivägede vastu Teise maailmasõja järel.

«Pärast Teist maailmasõda kadusid partisanid kõikjal Baltimaades metsadesse, et pidada Euroopa veriseimat sissisõda Nõukogude okupatsioonivägede vastu,» seisab videoklipi tutvustuses. Filmis öeldakse, et metsavendade eesmärgiks oli taastada Baltimaade iseseisvus ning neil oli tsiviilelanikkonna laialdane toetus.

Lisaks ajaloolistele kaadritele on filmis ka taaslavastatud kaadreid tulevahetustest, intervjuu lätlasest metsavennaga ning eestlanna Ilme Urikuga, kes kirjeldas, kuidas tema pere ja koduküla abistas metsavendi.

«Rahvas lihtsalt tahtis neid toetada,» ütleb Urik filmis, «ja selle tõttu nad said seal nii kaua rahulikult olla. Muidu poleks see olnud mõeldav.»

«Balti riigid said lõpuks tagasi oma iseseisvuse, kuid väikeste üksuste võitluse pärand ülekaaluka vastase vastu elab täna edasi kõigi kolme eriüksustes,» öeldakse videos veel ja näidatakse kaadreid Leedu eriväelastest.

«Kogu meie ajalugu viib metsavendadeni,» ütleb üks Leedu eriväelane, viidates väikeste üksuste võitlustaktikale ülekaaluga vaenlase vastu.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles