Läti saadab lapsed kuueaastaselt kooli (4)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lastel tuleb liivakast koolikoti vastu vahetada senisest varem.
Läti lastel tuleb liivakast koolikoti vastu vahetada senisest varem. Foto: Avo Meeks / Valgamaalane

Kui praegu lähevad Läti lapsed kooli sama vanalt kui nende Eesti eakaaslased, siis järgmisest aastast tuleb koolitee ette võtta juba kuueaastastel lõunanaabritel.

Läti haridusministeerium valmistab ette seadusemuudatust, mille järgi tuleks tulevikus 1. klassi minna kuueaastaselt, kirjutab TVnet.

Uus kord peaks jõustuma 1. septembrist 2018. aastast. Sarnase ettepaneku tegi Läti haridusministeerium 2016. aastal, kuid toona ei leidnud see toetust. Kohustusliku koolihariduse kehtestamine alates kuuendast aastast jätab vanematele võimaluse taotleda lapsele vajadusel aasta võrra koolipikendust.

Muudatuse hindamiseks toimus Lätis aastatel 2009–2011 pilootprojekt. Selle põhijäreldus oli, et integreeritud õppekava vastab kuueaastaste laste tasemele. Läti haridusamet kavatseb testida kuueaastaste õppeprogrammi 80 koolis.

Lõunanaabrite haridusministeeriumi hinnangul räägib varasema kooliea kasuks asjaolu, et keskkooli alguses on vanematel õpilastel kadunud motivatsioon õppida, psühholoogiliselt ei sobi neile tavakooli õppeprotsess ning neil on muud prioriteedid.

Haridusministeerium usub, et varasem koolialgus õpetatud pedagoogide käe all mõjub positiivselt lapse arengule, kõrvaldab võimalikud riskid ning kompenseerib puuduliku arengu, kui pere ei suuda seda pakkuda.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles