Vaatleja: Põhja-Koreal on arvatust rohkem plutooniumi (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea katsetas raketti
Põhja-Korea katsetas raketti Foto: AP/Scanpix

Värsked pildid Põhja-Korea suurimast tuumakompleksist lubavad arvata, et eraklik režiim on tootnud relvaprogrammi tarvis rohkem plutooniumi, kui seni oletati, teatas USA vaatleja.

Johns Hopkinsi ülikooliga seotud maineka portaali 38 North sõnul näitavad Yongbyoni kompleksi termopildid, et Pyongyang on eelmise aasta septembrist selle aasta juunini vähemalt kahel korral kasutatud kütusevardaid ümber töödelnud. «Raadiokeemialaboratoorium on vaheaegadega töötanud ja nähtavasti on olnud vähemalt kaks teatamata ümbertöötlemiskampaaniat teadmata koguse plutooniumi tootmiseks, mis suurendaks veelgi Põhja-Korea tuumarelvavarusid,» ütles 38 North.

Põhja-Korea deaktiveeris Yongbyoni reaktori 2007. aastal rahvusvahelise kokkuleppe alusel, kuid hakkas 2013. aastal seda uuesti tööle panema.

Põhja-Korea on teinud alates 2006. aastast viis maa-alust tuumakatsetust ja eelmisel nädalal katsetas ta esimest korda edukalt mandritevahelist ballistilist raketti.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles