Õiguskantsler soovitas maanteeametil e-teenindust täiendada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba
Juhiluba Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Õiguskantsler palus täiendada maanteeameti veebilehe juhiseid ning e-teenindust sel moel, et AM-kategooria juhendaja tõendit on võimalik taotleda ka neil, kel pole mopeedijuhi luba vormistatud, kuid kellel on selle kategooria juhtimisõigus olemas.

Õiguskantsler kirjutas reedel, et maanteeameti AM-kategooria mootorsõiduki juhilubade ja juhendaja tunnistuse taotlemise reeglid ei ole üheselt ja lihtsalt mõistetavad.

Õiguskantsleri poole pöördus A-kategooria juhiloaga inimene, kes soovis maanteeameti e-teeninduses vormistada AM-kategooria mootorsõiduki juhi juhendaja tunnistust, mis paraku aga ei õnnestunud.

Ameti klienditoe sõnul ei saa avaldajale juhendaja tunnistust vormistada, kuna ta ei ole eelnevalt olnud AM-kategooria juhiloa omanik vähemalt viis aastat. Avalduse teinud isik on sündinud enne 1993. aastat ning tal on A-kategooria juhiluba.

Liiklusseaduse sätteid saab kooskõlaliselt tõlgendada nii, et AM-kategooria mootorsõiduki juhi juhendaja, kes on sündinud enne 1993. aastat ja kel on muu sõiduki juhtimisõigus, ei pea omama vähemalt viis aastat AM-kategooria mootorsõiduki juhiluba, selgitas õiguskantsler.

Kuna avaldajal oli seaduse jõustumise hetkel olemas A-kategooria juhiluba, on tal ka mopeedi juhtimisõigus sõltumata sellest, kas ta on sündinud enne või pärast 1993. aasta 1. jaanuari. Seetõttu palus õiguskantsler muuta maanteeameti veebilehel olevad juhised ning e-teeninduse niisuguseks, et selle kaudu oleks võimalik taotleda ka juhendaja tunnistust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles