Rohelised kutsuvad kandidaate üles kautsjoniraha tagastama

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu ukse taha jäänud erakond Eestimaa Rohelised on hakanud 68 000 euro suurust võlga tasandama kontoritarvete müügiga. Ühtlasi kutsub erakond oma nimekirjas kandideerinuid üles tagastama kautsjoni, mille erakond nende eest tasus.


Roheliste erakonna koguvõlg koos väljamaksmata palkade, üürikulude ja telefoniarvetega on umbes 68 000 eurot. Arveid tuleb aga järjest juurde, sest Tallinna büroo rendileping pole veel lõpetatud, samuti on osa arveid veel esitamata.

Juba alates veebruarist ei ole oma palka kätte saanud palgalised parteitöötajad, kes praegu teevad oma tööd sisuliselt tasuta. Palkadeks oleks erakonnal vaja raha 12 700 eurot. Lisaks nõuavad rohelistelt raha näiteks sidefirma Tele2 ja Eesti Energia. Riigieelarvest on erakonnale ette nähtud 9587 eurot aastas, ülejäänud summa tuleb saada annetustest.

Roheliste juhatuse liige ja üks eestkõnelejaid Triin Veber saatis nädala eest mõttekaaslastele kirja, milles kutsus üles kõiki 2011. aasta riigikogu valimistel kandideerinud inimesi tagastama erakonnale nende eest makstud kautsjon 556 eurot (8700 krooni), et sellega näidata toetust maailmavaatele, mida roheliste erakond raskustele vaatamata siiski püüab esindada. «Kui kõik 122 kandidaati leiaksid võimaluse oma kautsjoni tagastamiseks, oleks erakonna võlg peaaegu kaetud,» kirjutas Veber. Kautsjoni tagastamisega on nõus erakonda toetama Mart Jüssi.

Juhatus on pöördunud abipalvega ka Euroopa roheliste ja samuti endiste fraktsiooniliikmete poole, et nad riigikogus teenitud rahast erakonda toetaksid.

Veberi saadetud pöördumises oli ka viide veebilehele, kus on pildid üleliigsest maisest parteivarast, mille müügiga saaks võlakoormat kahandada ja millega pole parlamenti mittekuuluval erakonnal suurt midagi teha. Müüakse arvuteid, mööblit, termost, telefone, paberihunti ja muid kontoritarbeid.

Veber ütles eile, et pärast 5. aprillil volikogule läkitatud abipalvet on võlasumma tänu annetustele veidi vähenenud. «Meil on tõesti võlgnevusi, aga erakonna liikmed on jätkuvalt innukad ja missioonitundega inimesed ning loodame sellest olukorrast välja tulla,» ütles Veber.

Veber möönis, et pärast kehva valimistulemust on mõned inimesed ka erakonnast lahkunud, ent samas olevat liikmeid ka juurde tulnud. «Praegu aktuaalsete teemadega – tuumaenergia, põlevkivitemaatika – kavatseme edasi tegeleda ja oma sõnumit edasi anda,» kinnitas Veber.

Nii nagu rohelised ei pääsenud tagasi parlamenti ka Rahvaliit. Postimehel ei õnnestunud eile ühendust saada ei Rahvaliidu esimehe Andrus Bloki ega ka aseesimeeste Viljar Jaamu ja Mai Treialiga. Erakond korraldab kuu lõpus Rakkes kongressi, kus valitakse uus juhtkond.

Parteide võlad
Parlamendiparteide valimistejärgsed võlad (sulgudes valimisteks kulutatud summa):

•    Sotsiaaldemokraadid – 350 000 eurot (730 000 eurot).
•    Keskerakond – 28 000 eurot (497 000 eurot).
•    Isamaa ja Res Publica Liit – tegevjuht Tiit Riisalo sõnul selgub võlakoorma suurus 18. aprillil. IRL kulutas valimisteks kõige enam raha – 1,46 miljonit eurot.
•    Reformierakond – võlgnevusi pole (1,25 miljonit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles