Maailmas on üle üheksa miljardi tonni plastikjäätmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plastikjäätmed vedelemas Khalde rannal Liibanonis 2016. aasta septembris.
Plastikjäätmed vedelemas Khalde rannal Liibanonis 2016. aasta septembris. Foto: AFP / Scanpix

Maailm seisab silmitsi plastikjäätmete probleemiga, hoiatasid USA teadlased kolmapäeval ajakirjas Science Advances.

Maailmas on alates 1950. aastast toodetud üle 9,1 miljardi tonni plastikut, suurem osa sellest on pärast kasutamist toimetatud jäätmetena prügimägedele või visatud loodusesse, seal hulgas ookeanidesse, ütlesid teadlased esimeses globaalses analüüsis kogu masstoodetud plastiku kohta.

Praeguseid tendentse arvestades on aastaks 2050 ära visatud üle 13 miljardi tonni plastikjäätmeid.

Plastik ei biolagune, mistõttu plastikjäätmed, mida inimesed on tekitanud, võivad olla meiega sadu või isegi tuhandeid aastaid, ütles raporti kaasautor, Georgia Ülikooli teadlane Jenna Jambeck.

"Meie hinnang rõhutab vajadust mõelda kriitiliselt materjalide üle, mida me kasutame, ja meie prügimajandusliku tegevuse üle," sõnas ta.

Raportis märgitakse, et 2015. aasta seisuga oli meie planeedil tekitatud ligi seitse miljardit tonni plastikjäätmeid. Sellest kogusest 79 protsenti oli toimetatud prügimägedele või visatud keskkonda, seal hulgas ookeanidesse.

Suurtele jõupingutustele vaatamata ainult üheksa protsenti plastikjäätmetest töödeldi ümber. Veel 12 protsenti jäätmetest põletati, mis on samuti keskkonnale ohtlik.

1950. aastal toodeti kogu maailmas ainult kaks tonni plastikmaterjale, 2015. aastaks oli see näitaja jõudnud 440 miljoni tonnini.

Umbes pool kõigist aastatel 1950-2015 toodetud plastikust valmistati viimase 13 aasta jooksul ning ligi pool kogu plastikust muutub nelja aasta jooksul jäätmeks.

Sama teadlaste rühm teatas 2015. aastal, et 2010. aastal jõudis ookeanidesse kaheksa miljonit tonni plastikjäätmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles