USA armee kinnitusel lõpetab CIA Süüria mässuliste toetamise (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA toetatud sissivõitlejad Homsis.
CIA toetatud sissivõitlejad Homsis. Foto: OMAR SANADIKI/Reuters

USA Luure Keskagentuur (CIA) lõpetab Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu võitlevate mässuliste toetamise programmi, kinnitas reedel Ühendriikide armee eestkõneleja kindral Tony Thomas.

Ajaleht Washington Post kirjutas sellest juba kolmapäeval viidates anonüümsetele allikatele. Valge Maja ja CIA ametnikud ei olnud siiani soostunud leheuudist kommenteerima.

"Tegemist oli väga raske otsusega, kuid see pole kuidagi seotud venelastega. See põhines kogu programmi olemuse ümberhindamisel, mida me tahame seal saavutada ja kui elujõuline on sel teel edasi liikuda," ütles kindral.

USA president Donald Trump otsustas loobuda programmist ligi kuu aega tagasi pärast kohtumist CIA  juhi Mike Pompeo ja riikliku julgeolekunõuniku HR McMasteriga, kirjutas Washington Post. Leht edastas anonüümseks jääda soovinud USA ametnikele viidates, et neli aastat kestnud programm ei ole märkimisväärset edu saavutanud, seda eriti alates Vene relvajõudude sekkumisest Assadi toetuseks 2015. aastal.

Lehe hinnangul peegeldab CIA programmi sulgemine Trumpi huvi leida võimalusi koostööks Venemaaga. Samuti näitab see Washingtoni vähest soovi kukutada Assad võimult.

Otsus langetati ajal, mil USA ja Venemaa pidasid läbirääkimisi relvarahuks Süüria edelaosas, mis hõlmas ka mõningaid piirkondi, kus CIA toetatud mässulised tegutsesid.

Relvarahu kuulutati välja 7. juulil G20 tippkohtumisel Saksamaal Hamburgis, kus Trump ja Vene president Vladimir Putin pidasid esimese silmast silma kohtumise.

Eelmine USA president Barack Obama kiitis Süüria mässuliste abistamise programmi heaks 2013. aastal, kui erinevad rühmitused palusid välisriikide toetust üldises ülestõusus Assadi režiimi vastu. Tuhanded Süüria valitsusvastased võitlejad said nii väljaõppe kui relvastuse.

Washington Posti artikli kohaselt oli programmi peamiseks eesmägriks surve avaldamine president Assadile, et see ametist lahkuks. Hiljem on isegi programmi toetajad küsimuse alla seadnud selle tõhususe. Toetus programmile vähenes jõudsalt eelmisel aastal, kui mässulised kaotasid Venemaa toetatud Süüria valitsusvägede ägedates rünnakutes oma kontrolli Aleppo mitme piirkonna üle.

CIA direktori Mike Pompeo sõnul ei ole Venemaal plaanis Süüriast vägesid välja tõmmata ning Moskva püüab igal võimalusel Ühendriikide elu raskemaks teha. CIA direktor ei suuda enda sõnul ette kujutada stabiilset Süüriat eesotsas president Assadiga, kes on tema hinnangul "iraanlaste marionett".

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles reedel, et Moskva peab USA üksuste viibimist Süürias ebaseaduslikuks.

"Ilmus teade, et Süürias on loodud vähemalt kümme USA baasi, sellest kirjutas Türgi meedia. Ma ei tea, kui tõene see on, aga tuginen meediale," ütles Lavrov teleusutluses.

"USA kohalolek Süürias on seadusvastane, sest selle riigi valitsus ei ole teda erinevalt Venemaast Süüriasse kutsunud," märkis välisminister.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles