Poola senat andis kohtureformile heakskiidu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad senati hääletuse ajal parlamendihoone ees.
Meeleavaldajad senati hääletuse ajal parlamendihoone ees. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Poola senat andis heakskiidu seaduseelnõule, mis viib praeguste ülemkohtu kohtunike ametist vabastamiseni ning annaks justiitsministeeriumile õigused kohtunikke ametisse määrata ja vallandada, teatasid ööl vastu laupäeva meediakanalid.

Ajalehe New York Times andmetel hääletas seaduseelnõu poolt 55 ja vastu 23 rahvaesindajat.

Poola parlamendi alamkoda kiitis seaduseelnõu heaks juba neljapäeval. Nüüd vajab see jõustumiseks vaid president Andrzej Duda allkirja.

Poola senatis ja parlamendi alamkojas on konservatiivsel Seaduse ja Õigluse parteil (PiS) selge enamus. Senati opositsioon on nõudnud selgitust, miks senati erikomisjon opositsiooni pakutud 130 muudatust tagasi lükkas ja eelnõule omapoolse heakskiidu andis.

Varssavis nõudsid kümned tuhanded meeleavaldajad komisjoni kohtumise ajal eelnõu tühistamist.

Uued seadused annavad parlamendile võimu kohtunikke valiva organi üle, samuti saab seaduseelnõu kohaselt justiitsminister õiguse ülemkohtu kohtunikke ametisse määrata ja vallandada. Ülemkohtu ülesannete seas on muu hulgas ka valimiste kehtivuse kinnitamine.

Eesti välisministeerium rõhutab Poola valitsuse tegevust kohtuvõimu piiramisel kommenteerides, et peab tähtsaks õigusriigi põhimõtteid ning viitas võimalusele, et riigi president ei kinnita parlamendis heakskiidetud seadusmuudatusi.

"Eesti peab oluliseks, et kõik liikmesriigid järgivad õigusriigi põhimõtteid ning kohus on poliitilistest valikutest sõltumatu," ütles välisministeeriumi pressiesindaja Tiina Maiberg reedel BNS-ile.

"Poola parlamendi alamkoda on seaduseelnõu heaks kiitnud, reedel hääletab selle üle ülemkoda. Seejärel on seadus president Andrzej Duda laual. Seega ei ruttaks veel arengutest ette, ootame Poola presidendi seisukohta," lisas Maiberg.

"Eesti loodab, et mistahes õigusriigi põhimõtete järgimise küsimus leiab lahenduse liikmesriigi ja Komisjoni vahelises dialoogis. Siin tuleb kasutada kõiki dialoogi- ja koostöövõimalusi," märkis Maiberg.

Eesti kui praeguse Euroopa Liidu eesistujamaa juhtida võivad jääda Euroopa Liidu Üldasjade nõukogu istungid, millel hakatakse käsitlema Poola õigusriigi nõuetele vastavuse teemat, kui Euroopa Komisjon sellekohase ettepaneku teeb. Komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans lubas, et Komisjon võib otsuse teha juba järgmisel kolmapäeval.

Euroopa Komisjon avaldas kolmapäeval tõsist muret õigusriigi põhimõtete võimaliku rikkumise suhtes Poolas, kuna sealne valitsus surub läbi seadusi, mis kaotaks kohtuvõimu sõltumatuse täitevvõimust. Neljapäeval kiitis Poola parlamendi alamkoda heaks ülemkohtu vastuolulise reformi, seda hoolimata päevi kestnud tänavameeleavaldustest, opositsiooni murest kohtute sõltumatuse pärast ja Euroopa Liidu sanktsioonideähvardusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles