Ei tasu liiga loota: TRAPPIST-1 planeetide atmosfäärid võivad olla hävinud

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA/AP/Scanpix

Hiljuti avastatud seitsme Maa-tüüpi planeediga tähesüsteem TRAPPIST-1 ei pruugi siiski olla kuigi elukõlbulik, selgub kahest hiljuti ilmunud teadusuuringust, kirjutab Space.com.

TRAPPIST-1 on hiljuti avastatud tähesüsteem, mida peetakse üheks tõenäosemaks kandidaadiks esimeseks maavälise elu leiukohaks.

Kaks värsket teadusuuringut näitavad aga, et tõenäoselt on tähesüsteemi keskmes asuvast tähest pärinev intensiivne kiirgus hävitanud nende seitsme planeedi atmosfäärid. Kaitstud ei pruugi olla ka kolm nn elukõlbulikus tsoonis asuvat taevakeha. Uuringu autor on Harvardi Ülikooli professor Avi Loeb, kes keskendub oma uurimistöös erinevate kosmiliste nähtuste esinemise tõenäosuse modelleerimisele. Seekordne uuring ilmus ajakirjas International Journal of Astrobiology.

«Atmosfääri mahakulumine vähendaks ka oluliselt elu tekkimise ja säilimise tõenäosust,» ütles Loeb.

Samalaadse mõttekäiguga on Loeb ja tema kaasautor Manashvili Lingam välja tulnud ka Maa 2.0’na tuntud planeedi Proxima B osas.

Teine samale järeldusele jõudnud uuring ilmus ajakirjas arXiv. Selle autorid hindasid mudelite põhjal, et TRAPPIST-1 poolt välja paisatav päikesetuul peab olema 1000 kuni 100 000 korda võimsam kui see, mis Päikesest Maani jõuab.

Kuna täht ja teda ümbritsevad planeedid paiknevad aga nii tihedalt koos, on ka nende magnetväljad tõenäoselt põimunud, mistõttu puudub planeetide ümbert kiirguse eest varjestav kiht ja laetud osakesed jõuavad otse nende pinnale.

Samas on mõlemal avaldatud teadustöö puhul tegemist mudeluuringuga, mis annavad oma tulemused teatud tõenäosusega. Seetõttu rõhutavad nende autorid, et elukõlbulikkus ei ole siiski välistatud.

«Me ei taha kindlasti öelda, et inimesed peaksid punaste kääbuste ümbert elu otsimise lõpetama,» ütles arXiv’is ilmunud uuringu kaasautor Jeremy Drake space.com’ile. «Küll aga näitavad meie ja kolleegide tulemused, et elu otsingutel peaks sihtmärgiks võtma nii palju tähti ja võimalusi kui üldse saab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles