Viis levinud lille, mida võib ka toitudes kasutada

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Blushing Cook/SWNS.com/Scanpix

Lilled ei ole ainult aedade kaunistamiseks. Nimelt võib paljude õitega ilustada ka piduroogi, jooke, salateid ja magustoite. Söögiks kasuta aga kindlasti ainult neid lilli, mida kindlasti tunned!

Lõhnav kannike (Viola odorata)

Pildil on lõhnav kannike ehk Viola odorata
Pildil on lõhnav kannike ehk Viola odorata Foto: www.flickr.com

Kannike on üks tuntumaid taimi, mida söökide kaunistamiseks kasutatakse. Lisaks paneb kannike toidud imepäraselt lõhnama. Õitega võib kaunistada mistahes toite või karastusjooke. Kannikesed sobivad väga hästi ka salatitesse või suhkrustatuna.

Mungalill (Tropaeolum majus)

Pildil on mungalill
Pildil on mungalill Foto: www.flickr.com

Lisaks kergelt vürtsikate mungalille õitele, mida tihti suupistetel kasutatakse, saab suurel mungalillel söögiks kasutada ka lehti ja seemnekupraid. Lehti kasutatakse tihti näiteks igasuguste täidiste pakkimiseks või salatites. Avanemata õiepungi ja pehmeid seemnekupraid eelistatakse aga marineerida ja hiljem hautistes ja soolastes roogades kasutada.

Saialill (Calendula officinalis)

Fotol on saialill
Fotol on saialill Foto: www.flickr.com

Ka saialille puhul võib selle värskelt moodustunud vilju marineerida ja hiljem soolastes roogades kasutada. Saialille õielehti kasutatakse tihti hirmkalli safrani asendajana - see tekitab toidule kollase värvuse ja iseloomuliku maitse. Saialille kasutatakse tihti näiteks riisiroogades ja suppides.

Roos

Roosid /Foto:
Roosid /Foto: Foto: GEORG KÕRRE/PM/Scanpix Baltics

Rooside kroonlehti võib puistada näiteks magustoidule või salatile. Väiksemaid õisi ja nuppe saab aga tervelt magustoitude kaunistamiseks kasutada. Mõlemaid saab ka näiteks jääkuubikutes külmutada ja hiljem jookides kasutada. Tihti roosilehed ka suhkrustatakse ja kasutatakse hiljem tortide kaunistamiseks. 

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Fotol on lavendel
Fotol on lavendel Foto: www.flickr.com

Lavendli õied ja kroonlehed sobivad nii soolastesse roogadesse, magustoitudesse kui jookidesse. Näiteks annab lavendel omapärase maitse šampusele, šokolaadikoogile, jäätisele või raguule.

Allikad: Seemnemaailm, Toidutare, Calmia

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles