Kesine toidulaud ajab karud mesilate kallale

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karu poolt rüüstatud mesitaru.
Karu poolt rüüstatud mesitaru. Foto: Mikk Mihkel Vaabel

Eestis kirgi küttev mesilaste massiline hukkumine ja selle seostamine põldudel kasutatud taimekaitsevahenditega õnneks Ida-Virumaad ei puuduta, seal teevad tänavu mesilatele tavatult suurt kahju hoopis karud.

Ida-Virumaa mesinikud on kuulnud ning lugenud, et mõni nädal tagasi hukkus mitmel pool Eestis massiliselt mesilasi ning mõnel juhul tõestasid analüüsid, et põhjuseks oli põldudel kasutatav taimekaitsemürk, vahendab Põhjarannik. Kodumaakonnas nad sellist trendi pole aga tähele pannud, palju suuremat kahju teevad mesinikele karud.

Mesiniku Ardo Liliumi poolteistsada mesitaru on grupikaupa kuues-seitsmes kohas laiali ja need kohad, kus karu sel aastal kurja pole teinud, on vähemuses.

«Jõhvi külje all Kahula küla kandis, kus mu vanematekodu on, käib karu iga nädal lausa õue peal tarude juures − üks taru on lausa akna all. Seal on noor koer, kes karu nähes kohe tuppa pakku jookseb, siis ema teab, et tuleb jälle minna õue karu hirmutama,» rääkis ta.

«Ma olen nendest mesilaste suremise juttudest aru saanud, et sealkandis ei kasutanud põllumehed õigeid mürke − taimekaitsevahendeid, kui korrektselt öelda. See õige ja lubatud mürk olevat aga seitse korda kallim,» rääkis mesinik Heiki Roots.

Loe lähemalt Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles