Video: aardekütid leidsid Islandi lähedalt uppunud kaubalaeva, milles võib olla natsikulda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: Panther Media/Scanpix

Briti aardekütid firmast Advanced Marine Services leidsid Atlandi ookeanist Islandi lähedalt uppunud Saksa kaubalaeva SS Minden, mille postiruumis on suur kast, mis võib sisaldada kulda.

Britid loodavad saada Islandi valitsuselt luba seda laeva ja leitud kasti lähemalt uurida, kuna arvatakse, et selles võib olla 100 miljoni naela (112 miljonit eurot) vääruses kulda, edastab mirror.co.uk.

SS Minden transportis 1939. aasta septembris, mil algas Teine maailmasõda, Lõuna-Ameerika riikide pankades olnud Saksamaa kulda, mida Saksamaa vajas sõjapidamiseks.

Briti kuningliku mereväe alus HMS Calypso ründas Saksa kaubalaeva, kuid sakslased uputasid oma aluse, et see ei langeks brittide kätte. 

Briti firma Seabed Constructor üritas juba aprillis Islandi vetes olevat uppunud kaubalaeva uurida, kuid Islandi rannavalve takistas neid, kuna brittidel ei olnud selleks ametlikku luba.

Advanced Marine Service tahab SS Mindenilt leitud kasti pinnale tuua ja selle Ühendkuningriiki viia väites, et kasti sisu kuulub leidjale.

Arhiivi andmetel lahkus SS Minden Brasiiliast 6. septembril 1939 ehk vaid viis päeva pärast Teise maailmasõja puhkemist. Lõuna-Ameerikas tegutsenud Banco Germanico, mis oli Dresdeni panga tütarpank, sai Saksa võimudelt käsu kuld Saksamaale tuua.

Saksa kaubalaev uppus ligi kolm nädalat hiljem, 24. septembril, meeskonna päästis Briti alus HMS Dunedin, mis viis sakslased Briti mereväe baasi.

Aardekütid on natsi-Saksamaa kulda otsinud aastakümneid, möödunud aastal leidsid otsingud aset Läänemeres Poola lähistel.

2015. aastal teatasid poolakas Piotr Koper ja sakslane Andreas Richter, et nad leidsid Poolas Sileesias Wałbrzychis (saksa keeles Waldenburg) märke tunnelitest, milles võib olla peidetud rong koos natside röövitud aarete, kaasa arvatud kullaga.

Senised otsingud Poolas ei ole tulemusi andnud, kuid kaks entusiasti ei anna alla ja jätkavad tunnelite uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles