Harukordne video: Võru linna tänavatel jalutas kopraonu

Siim Kams
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kobras
Kobras Foto: Raigo Pajula

Laupäeva varahommikul jalutas Võru kesklinnas ringi kobras.

Sündmust filminud Kalmer Toom kirjeldas looma: «Algul vaatasin, et tegemist on koeraga. Lähemale jõudes siiski selgus, et loomaks on suur, võib öelda, et väga suur kobras.»

Loom jalutas rahulikult mööda sõiduteed, kuid auto lähenedes tatsas kõnniteele ja võttis suuna umbes 300 meetrit eemal oleva Tamula järve poole. Toom kirjeldas, et saatis kobrast sadakond meetrit, peale mida ta põõsastesse kadus.

Zooloogi ja jahindusteadlase Nikolai Laanetu sõnul on tegemist harukordse juhtumiga. Üldiselt rändavad koprad pesadest nii kaugele, kui nad otsivad uut elukohta ning uut elukohta otsivad nad siis, kui vana ei ole enam kõlblik.

Koprad võivad hüljata pesa mitmel põhjusel: kui inimesed pidevalt pesasid lõhkumas käivad, pideva müra või muude häirimisfaktorite puhul või kui elukoha ümbruses on reostust.

Linna eksinud looma abistama minna ei tohiks, üldjuhul leiab loom ise kodutee. «Teda päästma ilma oskusteta ei ole mõtet minna. Kui te lähete väga ligi ja hakkate piirama tema valitud liikumissuunda, siis ta ründab teid ja ta ründab üllatavalt kiiresti niimoodi, et hoidke oma koodid,» rääkis Laanetu.

Kuid võib ka juhtuda, et loom on vigastatud ja valudes ning otsib endale teist elupaika. Laanetu sõnul võiks selliste eksinud loomade abistamisega tegeleda jahimehed, kes teavad, kuidas loomadega ümber käia ning, kuidas kontrollida, kas loom on vigastatud või ei. Koprad võivad rahulikult rännata mitmeid kilomeetreid, aga toidu otsimiseks püsib kobras üldiselt elukohast 200-300 meetri raadiuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles