Iisrael loobub metallidetektoritest Jeruusalemma pühapaigas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinina meeleavaldajad kähmlesid turvameetmete pärast Iisraeli julgeolekujõududega.
Palestiinina meeleavaldajad kähmlesid turvameetmete pärast Iisraeli julgeolekujõududega. Foto: zhaoyue/imago/Xinhua

Iisraeli valitsus otsustas loobuda metallidetektorite kasutamisest Jeruusalemma pühapaigas, teatati teisipäeva varahommikuses avalduses.

"Valitsuse julgeolekukomitee võttis kuulda julgeolekuteenistuste soovitusi loobuda metallidetektoritest ja kasutada selle asemel arenenud tehnoloogiatel põhinevat turvakontrolli ja teisi meetmeid," edastati peaminister Benjamin Netanyahu ametkonna teadaandes.

ÜRO erisaadik Lähis-Ida rahuprotsessi juures Nikolay Mladenov rõhutas esmaspäeval tungivat vajadust lahendada veel reedeks kriis, mis on tekkinud Jeruusalemma pühapaigas turvameetmete karmistamisega seoses.

"On ülimalt oluline leida selle nädala lõpuks lahendus, et ära hoida pingete edasine kasv," ütles Mladenov ÜRO Julgeolekunõukogule kõneledes. Julgeolekunõukogu kutsuti kokku Egiptuse, Prantsusmaa ja Rootsi eestvedamisel.

Iisraeli opositsioonipoliitik ja endine välisminister Tzipi Livni hoiatas esmaspäeval, et Al-Aqsa mošeekompleksi ja selle turvameetmeid ümbritsevad erimeelsused ähvardavad laieneda ususõjaks moslemitega.

Livni tunnistas usutluses armeeraadiole, et taktikalised erimeelsused Jeruusalemma Templimäe turvameetmete üle on muutunud millekski hullemaks ning ta kardab, et juudiriiki ähvardab ususõda moslemimaailmaga.

Araabia Liiga teatas pühapäeval, et Iisrael mängib tulega, rakendades uusi julgeolekumeetmeid äärmiselt tundlikus Jeruusalemma pühapaigas. Palestiinlased näevad abinõus Iisraeli katset haarata paiga üle veelgi suurem kontroll. Tegemist on islamis tähtsuselt kolmanda pühapaigaga ja judaismis kõige olulisemaga. Kompleks, kuhu kuulub kuulus Al-Aqsa mošee ja Kaljutoomkirik, on olnud aastakümneid Iisraeli ja palestiinlaste pingete keskmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles