Herkel: Aserbaidžaanis toimusid suletud ühiskonna valimised

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Peeter Langovits

Aserbaidžaani presidendivalimistel Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) vaatlusdelegatsiooni juhtinud riigikogu liige Andres Herkel nentis, et valimiste puhul oli siiski tegu suletud ühiskonna valimistega.

Kolme rahvusvahelise organisatsiooni ühisavalduses leitakse, et äsjased presidendivalimised tähistasid «arvestatavat edasiminekut» rahvusvaheliste standardite täitmisel, kuid mitte kõik valimistega seotud kohustused pole täidetud, kirjutas Herkel oma blogis.

Kiitust pälvib eeskätt valimiste administreerimine ja rahulik atmosfäär, kuid probleeme nähakse selles, et puudus tegelik konkurents, samuti pärsib demokraatlikku konkurentsi viimastel aastatel halvenenud meediavabaduse olukord, leidis Herkel.

«Kolme organisatsiooni ühisdokument valmis üleeile suure hilinemisega ning seetõttu hilines ka pressikonverents. Osundan siinkohal pressiavaldusele, kus minu teemaks jäi hinnang meedia olukorrale nii valimistega seoses kui ka laiemalt,» kirjutas poliitik.

«Nimetasin nende valimiste üheks suuremaks eripäraks vastuolu sujuvalt kulgenud valimispäeva ja selle igapäevase keskkonna vahel, kus inimestel paljud vabadused tegelikult puuduvad. Kuna paljud vaatlejad nägid maale tulles peamiselt valimispäeva, siis sugenes siit ka üks suuremaid probleeme, mis muutis valimiste kohta järelduste sõnastamise väga keeruliseks,» leidis Herkel.

«Pressikonverentsil äratas tähelepanu minu poolt toodud võrdlus hea ujumisharjutusega tühjas basseinis, mis tuleb alles edasise tööga täita tõeliselt demokraatliku keskkonnaga. Sellele lausele osundas eile lisaks Aserbaidžaani ajakirjandusele ka näiteks International Herald Tribune, mille elektrooniline versioon on kättesaadav,» vahendas Herkel.

«Pressikonverentsi käsitleb ka Washington Post, mille paberversioonis olevat osundust pole veel kätte leidnud. Kohalikud valitsusmeelsed väljaanded seevastu eelistasid piirduda selle osaga minu esinemisest, mis väljendas Euroopa rahvusparlamentide liikmete poolt arusaamatust seoses Aserbaidžaani opositsiooni otsusega valimisi boikoteerida,» selgitas poliitik.

«Kokkuvõtvalt võiks öelda, et kui tehniliselt korralduselt niisama hästi läbi viidud valimised toimuksid tiheda konkurentsi tingimustes, siis võiks rääkida väga tõsisest edasiminekust. Selleks tekib võimalus näiteks kahe aasta pärast toimuvatel parlamendivalimistel, praegu tuleb siiski tunnistada, et need olid suletud ühiskonna valimised,» nentis Herkel.

Nii OSCE missioon kui ka ENPA teevad Aserbaidžaani valimistest lähikuudel veel põhjalikumaid kokkuvõtteid, lubas Andres Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles