Ohios hukatakse lapsetapja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ronald Phillips
Ronald Phillips Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Süüdimõistetud lapsetapja Ronald Phillips hukatakse täna USA Ohio osariigis. Phillipsi hukkamine on esimene kord kolme aasta jooksul, mil Ohios surmanuhtlust rakendatakse, kirjutab ABC News. 

Phillips mõisteti süüdi 1993. aastal oma toonase tüdruksõbra 3-aastase tütre vägistamise ja tapmise eest. Tapja üritas hiljuti võita aega, et esitada kaebus Ohio osariigi poolt hukkamiste tarbeks kasutusele võetud uue surmava süsti vastu. Ülemkohus lükkas Phillipsi avalduse tagasi ja kinnitas, et hukkamine toimub vastavalt plaanile.

Alates 2014. aasta jaanuarist ei ole Ohio osariigis hukkamisi läbi viidud, sest väidetavalt olevat toona hukatud vang mürgisüsti järgselt õhku ahminud ja norsatanud. Osariik katsetas selle vangi peal uut, kolmest ravimist koosnevat kombinatsiooni. Ohio kuberner John Kasich peatas vahejuhtumi järel kõik tulevased hukkamised ja lasi asja uurida. Nüüd on Ohio olnud hädas uute võimalike mürkide leidmisel ja surmamõistetud vangid on protesteerinud praeguse meetodi vastu.  

Vangide kaebustele on õla alla pannud 15 farmakoloogia professorit, kes on öelnud, et üks hukkamistel kasutatav aine, midazolam, ei suuda põhjustada teadvusetust ning ei tööta valuvaigistina.

Phillipsi kaebus hukkamise edasilükkamiseks oli ajendatud ka tema vanusest kuritöö sooritamise hetkel. Toona oli mees 19-aastane. Ülemkohtu otsuse kohaselt ei tohi surma mõista alla 18-aastaseid inimesi, aga tema hinnangul peaks vanuse alampiiriks olema 21. Tapja sõnul oli ta toona olnud selliste «psühholoogiliste puudujääkidega», et politsei oli ta 19-aastasena viinud noortevanglasse.

Phillipsi hukkamist on ka varasemalt edasi lükatud. 2013. aastal ütles ta viimasel hetkel, et tahab hakata organidoonoriks ja annetada oma emale neerud ning õele südame. See taotlus lükati tagasi. Eile ja täna lubati tal viimast korda kohtuda perekonna ja sõpradega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles