Saksa keele oskajatele avanevad uued töövõimalused

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe nädala pärast ei pea Saksamaale, Austriasse ja Šveitsi tööle minnes enam tööluba taotlema. Samas kehtib see vaid neile, kes oskavad saksa keelt. Pildil tööotsijad töömessil.
Kahe nädala pärast ei pea Saksamaale, Austriasse ja Šveitsi tööle minnes enam tööluba taotlema. Samas kehtib see vaid neile, kes oskavad saksa keelt. Pildil tööotsijad töömessil. Foto: SCANPIX

Kuni 30. aprillini vajavad lihttöölised Saksamaal töötamiseks luba, Austrias ja Šveitsis on luba vaja kõikidel ametialadel. 1. maist see aga muutub ja tööle võib asuda ilma loata.

Soodsaks võimaluseks on nende tööturgude avanemine siiski vaid osale eestimaalastest. Nimelt tuleb Saksamaal, Austrias ja Šveitsis töötamiseks osata saksa keelt. Osas ametites saab hakkama vähesega, teistes nõutakse edasijõudnute taset.

Seda, et keeleoskus on äärmiselt oluline, rõhutasid ka praegu Eestis viibivad Euroopa töövahendusvõrgustiku EURES nõustajad Saksamaalt, Austriast ja Šveitsist.

Šveits on neist kolmest ainuke riik, kus võib hakkama saada inglise keelega, ja seda seetõttu, et seal tegutseb hulk rahvusvahelisi firmasid. Samuti on seal piirkondi, kus on valdavaks prantsuse või itaalia keel. Saksa keele kõnelejaid on siiski 63 protsenti.

Ka turistid kõnelevad saksa keelt

Austrias on aga isegi turismialal keeruline tööd leida, kui saksa keelt ei räägi. «Suurimad turistid Austrias on austerlased, kes räägivad saksa keelt,» ütles Austriast pärit nõustaja Hermann Gössinger.

Teisipäeval Tallinnas toimunud teabepäeval esinedes tunnistas Gössinger samas, et praegu on riigis ehitustöölisi, kes keelt ei oska. Nad töötavad meeskondades ja meeskonnas on üks inimene, kellel on saksa keel suus ja kelle kaudu siis asju aetakse.

Seda, et riikides töökohti jagub, kinnitasid nii nõustajad kui ka nende esitatud statistika. Saksamaal on töötus oluliselt väiksem kui Eestis: 7,6 protsenti. Austrias ja Šveitsis veelgi pisem, vastavalt 4,8 ja 3,4 protsenti.

Saksamaal on puudu arstidest, meditsiiniõdedest, hotelliteenindajatest, kokkadest, ettekandjatest, elektriinseneridest, mehaanikainseneridest ja metallitöölistest. Austrias on tööd pakkuda eelkõige turismisektoris ja toitlustuse alal. Riigi eripäraks on ka see, et palju pakutakse hooajatööd ehk suvel juunist septembrini ning talvel detsembrist märtsini.

Šveitsi kõrge palga sööb kallis elu

Palkade poolest ehk kõige ahvatlevama sihtriigina näiv Šveits vajab rohkem kõrge kvalifikatsiooniga spetsialiste.

Šveitsist pärit nõustaja Su­sanne Wilhelm Frenk hoiatas, et riigis on elu väga kallis. Kuna maa on mägine, on vähe kohti, kuhu ehitada elumaju, ja seetõttu on korteri leidmine üsna keeruline.

Kahetoalise korteri üür jääb Šveitsi frankidest ümberarvestatuna vahemikku 700–1000 eurot, liiter piima maksab pisut üle ühe euro. Seega võib teenistus tunduda küll suur, kuid iseasi on, kas ja kui palju sellest säästa saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles