Tallinna lastekaitsetöötajad viisid poisi sinika pärast lasteaiast varjupaika (34)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed.
Lasteaed. Foto: Elmo Riig

Kui Tallinna elanik Anna 26. juuni õhtul Lasnamäel oma väikesele pojale Loitsu lasteaeda järele tuli, selgus, et lastekaitsetöötajad olid ta viinud päeval varjupaika, põhjuseks poisi põsel olnud sinikas.

22-aastase Anna sõnul sai poiss sinika jaaniööl Lasnamäe Paeväljal toimunud jaanitule ajal. Anna rääkis, et oli oma tuttavatega peol ja lapsed olid ka kaasas. «Poiss jooksis üle betoonplaatide ja ta kukkus. Nii ta oma põsele sinika sai. Pärast juhtunut läksime kohe koju,» rääkis naine MK-Estonijale.

Esmaspäeval, 26. juunil viis naine oma poja lasteaeda. Enne äraminekut rääkis ta juhtunust kasvatajale. «Ma ei tea, kas ta lasi mu jutu kõrvust mööda või oli mõni muu põhjus, igatahes õhtul poisile järele minnes teda lasteaias ei olnud ja mulle öeldi, et sinika tõttu viidi ta varjupaika,» ütles ta.

Kui lastekaitsetöötaja Annale helistas, oli laps olnud varjupaigas mitu tundi. «Nad ei teatanud lapse äraviimisest isegi mitte kohe. Tuli välja, et kasvatajad teatasid lapse sinikast lasteaia direktorile, kes otsustas helistada politseisse. Politsei tuli koos lastekaitsetöötajatega kohale ning mu poeg viidi varjupaika. Kujutate ette, milline šokk see lapsele olla võis,» rääkis naine.

Pärast seda, kui politsei oli rääkinud koos Annaga jaanitulel olnud sõpradega, kes kinnitasid, et poiss sai sinika kukkudes, lubati tal neljapäeval, 29. juunil oma laps varjupaigast enda juurde tagasi võtta.

«Selgus, et lastekaitsetöötajad olid täiesti veendunud, et ma peksan oma last. Mu poeg ei oska veel väga hästi rääkida ja kui talt küsiti, mis juhtus, siis ta ütles «buh!» ja «ema». Selle põhjal tegid nad järelduse, et ema tegi talle «buh!». Et ema lõi teda,» rääkis Anna.

Praegu Anna poeg lasteaias ei käi ja ema ei ole veel otsustanud, mismoodi kujunenud olukorras edasi käituda – otsida lapsele uus lasteaed või lahendada olukord muul moel.

Naine pani oma poja Lasnamäel asuvasse Loitsu lasteaeda umbes aasta tagasi ja kogu selle aja on tal olnud lasteaiatöötajatega probleemid.

«Pidevalt helistatakse ja öeldakse, et küll on tal tugev nohu, küll kõhulahtisus, küll oksendamine. Kui ma talle järele lähen, ei ole tal midagi viga, täiesti terve laps. Mu laps on aktiivse iseloomuga ja mulle tundub, et nad ei saa temaga hakkama ning otsivad ettekäändeid, et temast lahti saada.

Lasteaia direktoril on juhtunust teine versioon

Loitsi lasteaia direktori Jekaterina Gritsevskaja sõnul ei juhtunud asjad päris nii, nagu naine rääkis.

«Kahtlusi lapse väärkohtlemise suhtes oli meil tekkinud juba varem ja lastaiatöötajad olid emaga sel teemal vestelnud. Kui laps tuli sinikaga lasteaeda, pidime me vastavalt seadusele teavitama sellest lastekaitsetöötajaid,» ütles lasteaia direktor.

Gritsevskaja märkis, et kasvatajad rääkisid sel päeval lapsega ja tema kommentaaridest jäi mulje, justkui oleks last kodus löödud. «Kuna sarnaseid juhtumeid oli olnud ka varem, otsustasime lahendada olukorra koos lastekaitsetöötajatega,» ütles ta.

Direktor lisas, et lastekaitsetöötajate otsus viia poiss varjupaika tuli talle endale üllatusena. «See ei olnud minu otsus. Minu kohustus oli juhtunust teada anda. Kui poiss lasteaiast varjupaika viidi, ei olnud mind ennast üldse kohal,» sõnas ta.

Gritsevskaja sõnul ei saa ta rääkida, millised olid varasemad viited poisi väärkohtlemisele, kuna need on delikaatsed andmed, millest ta rääkida ei saa.

«Võin kinnitada, et otsustasin pöörduda lastekaitsetöötajate poole poisi huvidest lähtudes. Oli vaja võtta tarvitusele meetmed, et ema saaks oma vastutusest aru,» ütles direktor.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles