Eesti Energia ostab juba teistelt põlevkivi peale

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Narva soojuselektrijaam
Eesti Energia Narva soojuselektrijaam Foto: Raigo Pajula

Kui veel mõnda aega tagasi kaevandas riiklik energiaettevõte rohkem põlevkivi, kui suutis ise ära kasutada, siis nüüdseks on olukord oluliselt muutunud.

«Viimased 12 kuud on tegelikult kogu meie põlevkivikett olnud täispööretel ja see on jätkunud ka selle aasta teises kvartalis,» rääkis ettevõtte teiste kvartali tulemuste tutvustamisel Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. 

Ta lisas, et enamus kuudel on ettevõte kasutanud põlevkivi rohkem, kui ta ise on kaevandanud. «Oleme ostnud põlevkivi ka teistelt tootjatelt, ennekõike Kiviõli Keemiakombinaadilt,» rääkis Sutter.

Ka on Eesti Energia kasutanud oma varem kogutud varusid, mis kogunesid 2015. aastal ja 2016. aasta esimesel poolel. «Ja kui me vaatame viimast 12 kuud, siis meie põlevkivi kasutus on peaaeg 18 miljonit tonni,» sõnas Sutter. Samas Eesti Energia ise kaevandas viimase aasta jooksul 15,9 miljonit tonni põlevkivi.

Viimase kuue kuuga on ettevõte ise kaevandanud 7,7 miljonit tonni, samas kasutanud 8,7 miljonit tonni. «Nii põlevkivi tootmises kui põlevkivi kasutuses on meil praegu rekordilähedased tulemused,» märkis Eesti Energia juht.

Sutteri sõnul näitab see, et nende inimeste, kes mõnda aega tagasi, kui olid raskemad ajad, ütlesid, et Eesti Energiale on antud kaeveload liiga kergekäeliselt, ei ole praktikas paika pidanud.

«Väikese tootmismahuga turu juures suudame me oma kaevelubade limiiti realiseerida,» kinnitas energiaettevõtte juhatuse esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles