10 nippi, kuidas palava ilmaga ohutult treenida

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Foto: Pexels / CC0 Licence

Õues treenimine on meie haruldase suve üks mõnusamaid elamusi, kuid samas ei tasuks unustada ettevaatust – kõrged temperatuurid võivad kujutada su tervisele ohtu.

Vaatame Lifescripti abiga, millised on viisid, kuidas viia läbi mõnus trenn, ilma et kuum ilm liiga teeks.

  1. Alusta aeglaselt. Kui sa oled harjunud treenima siseruumides, kus on kontrollitud õhutemperatuur, võib niiske ja kuum kliima sulle ootamatult halvasti mõjuda. See võib tekitada peapööritust ja ka lihaskrampe. Seega anna oma kehale natuke aega temperatuuriga harjuda ja alusta aeglaselt. Kanna alati kaasas ka vett ja telefoni, et saaksid häda korral abi kutsuda.
  2. Vaata ilmateadet. Palavus on üks peamisi põhjuseid, miks ilm inimesi tapab. 2003. aasta augustikuine kuumalaine nõudis Euroopas 50 000 elu. Seega enne treenimist vaata ilmateadet. Üle 30kraadise kuumaga ei tasu õue treenima minna.
  3. Joo palju vedelikku. Ja seda terve päeva jooksul, mitte ainult trenni tehes. Kui sul on palav ja pea käib ringi, oled sa tõenäoliselt dehüdreerunud.
  4. Asenda kaotatud elektrolüüdid. Elektrolüüdid on mineraalid, mis aitavad su kehal vedelikutaset reguleerida ning säilitada närvide ja lihaste tegevus. Elektrolüütide hulka kuuluvad kaalium, kaltsium, magneesium ja naatrium. Elektrolüüte kaotad sa higistamise kaudu, seega joo nende taastamiseks spordijooke ja väldi alkohoolseid jooke.
  5. Kanna õigeid riideid. Puuvillased dressid võivad olla jooksmiseks mõnusad, aga väldi sellist riietust suvel. Parimad on spetsiaalsed treeningrõivad, mis reguleerivad temperatuuri ja niiskust. Ära unusta ka mütsi, mis kaitseb pead ja nägu päikese eest.
  6. Väldi keskpäevast päikest. Parim aeg treenimiseks on varahommik, õhtu võtab teise koha. Keskpäevane jooks on suvel üks halvimaid ideid.
  7. Kasuta päikesekreemi. Päikesepõletus pole mitte ainult valulik, vaid ka ohtlik. Kasuta veekindlat päikesekreemi ka siis, kui sa ei uju – higistades püsib see kehal peal.
  8. Tee tagavaraplaan. Isegi, kui sa oled trennifänn, on kuumal ja niiskel päeval täiesti okei trenn vahele jätta – see on ohutum kui saada kuumarabandus. Kuidas teada, et ilm on liiast? Kui sa hakkad higistama õue jõudes juba enne, kui oled korralikult tossupaelad kinni sidunud.
  9. Ära lase rannaliival su liigestele üks-null teha. Rannaliival jooksmine võib tunduda mõnus ja ka jahe, kuid see on palju raskem, kuna ebaühtlane pinnas paneb su liigesed pinge alla. Nipp: jookse sama maa ühes ja siis teises suunas, nii saavad mõlemad kehapooled sarnase koormuse.
  10. Räägi riskid oma arstiga läbi. Teatud tervisehädad võivad tähendada, et sa kuulud kuumarabanduse riskigruppi. Kui sa oled ülekaaluline, sul on südamehaigus, sa tarbid alkoholi või sul on higinäärmed korrast ära, pead sa kindlasti kuumas treenimist oma arstiga arutama.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles