Noored leiutajad ragistasid suvekoolis ajusid

Liisa-Lotta Veiken
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutika seljakoti autorid Martin Kotkamäe (vasakult), Hannes Vau, Sander Tammer, Kaarel Reinvars ja Hanno-Laur Kunnus.
Nutika seljakoti autorid Martin Kotkamäe (vasakult), Hannes Vau, Sander Tammer, Kaarel Reinvars ja Hanno-Laur Kunnus. Foto: Sille Annuk

​Sõrmejäljelugejaga seljakott, jalanõude puhastamise masin, füüsikadoomino ja riietumisnõu andev äpp – need on vaid mõned näited MTÜ Eesti 2.0 suvekooli Hüppelaud ideedest. 

Tartus Spark Makerlabis tegutsenud suvekool andis noortele võimaluse midagi ise välja mõelda ning luua oma kätega ja tehnoloogia abil prototüüp. Aega oli neil selleks eelmise nädala esmaspäevast reedeni ehk viis päeva.

Nutikas seljakott

Viieliikmeline tiim – Hanno-Laur Kunnus, Hannes Vau, Sander Tammer, Kaarel Reinvars ja Martin Kotkamäe – leidis, et tavalisest seljakotist enam ei piisa, tarvis oleks nutikotti.

Kaarel Reinvars rääkis, et seljakott on ebaturvaline, vahel aga on selles sülearvuti või muud olulised asjad sees, millest ei tahaks ilma jääda. «Sõrmejäljelugejaga kotti pole kunagi varem tehtud ja sellega on kindel, et ühissõidukis kotist midagi ära ei varastata,» ütles ta. 

Hannes Vau selgitas, et nutikoti luku kelk läheb riivi vahele ja selle avamiseks tuleb asetada sõrm sõrmejäljelugejale. Nii ei saa koti sisule ligi keegi teine peale omaniku. Vau sõnul on hästi painduv lukukelk tehtud 3D-printeris.

Poisid töötasid idee kallal neli päeva ja viiendal päeval olid neil edasised plaanid selged. Reinvarsi sõnul oleks vaja panna kotile ka GPS, et seda saaks telefonitsi jälitada. 

Vau leidis, et sortimenti tuleks veel laiendada. «Plaanime teha erinevatest materjalidest kotte, näiteks noakindel kott, mille kangast ei saa terava esemega läbi torgata. Võiksid olla ka kohvrid,» rääkis ta. 

Vau mainis, et üritusel oli käinud ka Kelly Sildaru, kellele nende idee väga meeldis. «Kelly ütles, et tema tahaks ka endale sellise lukuga seljakotti,» ütles ta. 

Füüsikatunni õppevahend

Power-doomino ideega välja tulnud tiim on peakorraldaja Ede Schank Tamkivi sõnul saanud valmis prototüübi, mille võiks kohe poodi paisata. 

Tiimi liige Riko Piirisild rääkis, et eelkõige mõtlesid nad sellele, et füüsikat oleks kõikidel põnevam õppida. «See on põhikoolis aine, mida sa vihkad või armastad. Seda peab olema lõbus õppida,» ütles ta. 

Piirisild selgitas, et mäng on nagu doomino ikka, aga täppide asemel on füüsika terminid, valemid ja põhiühikud, mida saab omavahel ühendada. Mängus on ka põnevaid küsimusi, millele tuleb teatud hetkel vastata.

Riko Piirisild rääkis, et viieliikmeline tiim on mängu ise mänginud, lasknud teistel mängida ja kuulanud tagasisidet. «Oleme seda pidevalt täiustanud ja edasi plaanime uurida, kas tootel on turgu ja kas inimesed soovivad seda osta,» sõnas ta. 

Kui see pakub kellelegi huvi, siis tahaksid nad laiendada doominot ka teistesse valdkondadesse, nagu näiteks matemaatika ja keemia. «Arvatavasti teeme ise oma õpilasfirma,» ütles Piirisild.  

Hüppelaua peakorraldaja Ede Schank Tamkivi rääkis, et esmakordne projekt osutus nii edukaks, et nad tahaksid sellega jätkata. Tema sõnul oli peamine eesmärk suunata noori tegema tooteid, mille nad jõuaksid viie päevaga valmis. «Tahtsime, et neil tekiks edu­­elamus, et oh, ma tegin selle oma kätega valmis,» lisas ta.

Tamkivi sõnul on peamine innustada noori suuremalt mõtlema. «Me ei tohi mõelda, et oleme väikesest riigist ja siin pole midagi teha. Tehnoloogia on just see, mis annab võimaluse teha maailmas olulisi asju end asukohaga piiramata,» ütles ta. 

Noori juhendasid suvekoolis 18 mentorit idufirmadest, samuti olid kohal motivatsioonikõnelejad. Suvekoolis osales 60 õpilast. Lapsi oli 31 koolist üle Eesti, enamik oli Tartu ja selle lähipiirkonna koolidest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles