Araabia välisministrite sõnul Katariga kompromisse ei tehta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bahreini välisminister šeik Khalid bin Ahmed Al Khalifa saabub pärast kohtumist pressikonverentsile.
Bahreini välisminister šeik Khalid bin Ahmed Al Khalifa saabub pärast kohtumist pressikonverentsile. Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS

Katarile boikoti kuulutanud nelja araabiamaa välisministrid teatasid pühapäeval, et Doha peab oma poliitikat muutma ja kompromisse nõudmiste osas ei tehta.

"Katariga avatud kõneluste alustamise tingimuseks on, et riik lõpetaks terrorismi toetamise ja rahastamise," märgiti ühisavalduses.

"Me toonitame veelkord nende 13 nõudmise täitmise olulisust, mis Katari sai edastatud," kirjutati avalduses.

Välisministrid kohtusid pühapäeval Bahreinis, et arutada teist kuud vältavat poliitilist kriisi.

Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraatide, Bahreini ja Egiptuse välisministrid lootsid Manamas toimuval kohtumisel veenda Katari "loobuma äärmusluse ja terrorismi toetamisest ja naaberriikide siseasjadesse sekkumisest ning muutma oma poliitikat," teatas varem Bahreini uudisteagentuur BNA.

Saudi Araabia juhitav blokk katkestas 5. juunil Katariga diplomaatilised ja majanduslikud suhted, väites, et emiraat toetab islamiäärmuslust ja on tihedates sidemetes Iraaniga.

Katari valitsuse pressiesindaja ütles reedel, et Katar ei lase teistel riikidel teha endale ettekirjutusi sise- ega välispoliitika küsimustes. Valitsuse esindaja šeik Saif bin Ahmed Al-Thani süüdistas Doha vastaseid diplomaatilises kriisis Katari siseasjadesse sekkumises.

Neli araabia riiki avaldasid teisipäeval nimekirja 18 organisatsioonist ja üksikisikust, keda süüdistatakse sidemetes islamiäärmusluse ja Katariga.

Nimekirja näol on tegemist ultimaatumiga, mis lükkab kriisi lahendamist edasi, sõnas šeik, kelle hinnangul peaks esimeseks sammuks diplomaatilise tüli lahendamiseks olema Katarile kehtestatud blokaadi tühistamine.

Suhete parandamiseks kehtestatud nõudmiste seas on Iraaniga diplomaatiliste suhete madalamale astmele viimine, Türgi sõjaväebaasi sulgemine Kataris ning televõrgu Al-Jazeera sulgemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles