Võimud: Prantsusmaa maastikupõlengute levimises on osaliselt süüdi hundid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hundid
Hundid Foto: RAYMOND ROIG/AFP/Scanpix

Lõuna-ja Kagu-Prantsusmaal levivad ulatuslikud maastikupõlengud, mille tekke saab tulest kõige enam haaratud Vari piirkonna juhtide sõnul osaliselt kirjutada huntide arvele.

Põlengupiirkonnas asuva Artigues’i linnapea Gabriel Magne teatel on temani jõudnud farmerite kaebused, et enne põlengut ründasid hundikarjad karjamaadel olnud lambaid, kitsi ja lehmi, mille tõttu tuli koduloomad karjamaalt ära tuua, edastab The Connexion.

Hundid
Hundid Foto: RAYMOND ROIG/AFP/Scanpix
Mees kustutamas Lõuna-Prantsusmaa maastikupõlengut/ AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP/Scanpix
Mees kustutamas Lõuna-Prantsusmaa maastikupõlengut/ AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP/Scanpix Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

Kuumuse ja kõrge temperatuuri tõttu kuivas tühjadel karjamaadel rohi, mis muutus kergesti süttivaks.

Vabatahtlikud kustutamas Lõuna-Prantsusmaal maastikupõlengut
Vabatahtlikud kustutamas Lõuna-Prantsusmaal maastikupõlengut Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP/Scanpix

Magne selgitas, et seega saab osaliselt hunte pidada vastutavaks selle eest, et Lõuna-Prantsusmaal levivad nüüd põlengud.

Hundid
Hundid Foto: FRISO GENTSCH/AFP/Scanpix

1930. aastatel olid hundid Prantsusmaal peaaegu välja surnud, kuid 1990. aastatel hakkas huntide populatsioon taas jõudsalt kasvama, eelkõige Alpidest lõunasse jäävatel aladel. Paljud hundid saabusid Prantsusmaale üle Itaalia piiri ja jäidki sinna.

Statistika kohaselt tapsid möödunud aastal paarsada hunti  ligi 9000 lammast. Kohalikud lambakasvatajad on vihased, sest huntide kaitsmise seadus keelab neid hunte hävitada.

«Huntide arvukus aina kasvab ja selle tõttu on osa farmeritest lammaste kasvatamisest loobunud, kuna väga palju lambaid läheb huntide söögiks. Sel aastal on samuti olnud hundiprobleem, mille tõttu farmerid on oma karjad karjamaadelt minema viinud. Kuivadel karjamaadel levib nüüd maastikupõleng,» teatas Artigues’i linnapea.

Farmerite sõnul maksti neile, et nad hoiaksid karjamaad korras ja ei tekiks maastikupõlenguid, kuid huntide pidevate rünnakute tõttu nende loomadele nad seda enam ei tee.

Prantsuse võimude teatel on tuletõrjujad koos vabatahtlikega maastikupõlengud kontrolli alla saanud. Samas ei välistata, et tegemist võis olla tahtliku süütamisega. Politsei pidas põlenguga seoses kinni ühe inimese, keda kahtlustat kulu süütamises. Nüüdseks on talle selles süüdistus esitatud.

Maastikupõleng Lõuna-Prantsusmaal
Maastikupõleng Lõuna-Prantsusmaal Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP/Scanpix

Lõuna-Prantsusmaa põlengupiirkonnast on evakueeritud üle 12 000 inimese. Seni ei ole ükski inimene hukknunud ega raskelt vigastada saanud. Samas on saanud leekide kustutamisel vigas tuletõrjujad, kes on vajanud põletushaavade ja suitsu sissehingamisel haiglaravi. 

Tuletõrjujad kustutamas Lõuna-Prantsusmaal maastikupõlengut
Tuletõrjujad kustutamas Lõuna-Prantsusmaal maastikupõlengut Foto: BERTRAND LANGLOIS/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles