Pildid ja video: prantslannast staar Jeanne Moreau suri 89-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsuse filmistaar, režissöör ja lauljanna Jeanne Moreau, kes oli 60 aastat ekraanil, suri täna, 31. juulil 89-aastasena.

AFP andmetel leiti Moreau täna ta Pariisi kodust surnuna, ta surmas midagi kuritegelikku ei kahtlustata, vaid ta suri vanadusse. Kuulsa naise surnukeha leidis ta koduabiline. 

Jeanne Moreau 1995. aastal Cannes'i filmifestivalil
Jeanne Moreau 1995. aastal Cannes'i filmifestivalil Foto: DALMAS/SIPA/DALMAS/SIPA/Scanpix

BBC teatel peetakse Moreau  üheks paremaks osatäitmiseks rolli 1962. aastal valminud filmis «Jules et Jim», mille režissöör on  François Truffaut.

Ta sai oma karjäri jooksul mitmeid auhindu, kaasa arvatud 1960. aastal parima naispeaosatäitja Kuldse palmioksa Cannes’is.

Ta töötas mitmes filmis koos režissöör Orson Wellesiga ning sai 1967. aasta filmi «Viva Maria!» rolli eest Briti Bafta auhinna kui parim välismaine näitlejanna.

Jeanne Moreau 1965. aasta filmis «Viva Maria!»
Jeanne Moreau 1965. aasta filmis «Viva Maria!» Foto: DALMAS/SIPA/DALMAS/SIPA/Scanpix
Jeanne Moreau 1965. aasta filmis «Viva Maria!»"DALMAS PHOTOGRAPHE" FILM "BARDOT BRIGITTEACCOMPAGNE" TOURNAGE "VIVA MARIA TITRE"MEXIQUE "MOREAU JEANNE PORTRAIT" "IMAGENUMERISEE"
Jeanne Moreau 1965. aasta filmis «Viva Maria!»"DALMAS PHOTOGRAPHE" FILM "BARDOT BRIGITTEACCOMPAGNE" TOURNAGE "VIVA MARIA TITRE"MEXIQUE "MOREAU JEANNE PORTRAIT" "IMAGENUMERISEE" Foto: DALMAS/SIPA/DALMAS/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni sõnul oli Moreau Prantsus kino üks tähtsamaid staare, olles samas vaba hing, kes mässas piirangute vastu.

Moreau filmograafiasse kuuluvad veel sellised linateosed nagu 1961. aasta film «La Notte», mille režissöör on Michelangelo Antonioni, 1964. aasta linateos, Luis Bunueli «Le journal d’un femme de chambre» ja 1966. aasta film, Tony Richardsoni «Mademoiselle».

Moreau ütles ära režissöör Mike Nicholis pakkumisele mängida 1967. aasta filmis «The Graduate» Mrs. Robinsoni. Selles nüüdseks kultusfilmis kehastavad peaosi Anne Bancroft ja noor Dustin Hoffman.

Ta valis hoopis rolli režissöör François Truffaut 1968. aasta filmis «La mariée était en noire», mis oli austusavaldus kuulsale režissöörile Alfred Hitchcockile.

Jeanne Moreau «La Mariee etait en Noir» (1968)
Jeanne Moreau «La Mariee etait en Noir» (1968) Foto: DALMAS/SIPA/DALMAS/SIPA/Scanpix

Moreau sai 1992. aastal Veneetsia filmifestivalil elutöö Kuldlõvi ja Prantsusmaal parima naispeaosatäitja filmiauhinna Cesari rolli eest filmis «La veille qui marchait dans la mer».

Jeanne Moreau mängis 2012. aastal Eesti režissööri Ilmar Raagi filmis «Eestlanna Pariisis».

Moreau oli 1949 – 1964 abielus näitleja Jean-Louis Richardiga, abileust sündis poeg Jerome Richard ning 1977 – 1979 oli ta abielus ameeriklasest režissööri William Friedkiniga.

Jeanne Moreau 1962. aastal
Jeanne Moreau 1962. aastal Foto: DALMAS/SIPA/DALMAS/SIPA/Scanpix
Jeanne Moreau 1964 filmi «Mata Hari, Agent H-21» võtetel
Jeanne Moreau 1964 filmi «Mata Hari, Agent H-21» võtetel Foto: DALMAS/SIPA/DALMAS/SIPA/Scanpix
Jeanne Moreau 2003. aastal
Jeanne Moreau 2003. aastal Foto: DALMAS/SIPA/DALMAS/SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles