Video: USAs hukkus Mehhiko teismeline, kes jõi tollis vedelas olekus metamfetamiini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiklane Cruz Velasquez Acevedo jõi 2013. aastal USAs San Ysidro piiripunktis vedelas olekus metamfetamiini
Mehhiklane Cruz Velasquez Acevedo jõi 2013. aastal USAs San Ysidro piiripunktis vedelas olekus metamfetamiini Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USAs hukkus Mehhikost pärit teismeline, kes pidi San Diego lähedases San Ysidro piiripunktis jooma vedelas olekus amfetamiini.

Washington Posti teatel uurisid ameeriklastest tollitöötajad, mis 16-aastasel Cruz Velazques Acevedol kaasas oli ja nad leidsid kaks kollase vedelikuga pudelit.

Mehhiklane Cruz Velasquez Acevedo jõi 2013. aastal USAs San Ysidro piiripunktis vedelas olekus metamfetamiini
Mehhiklane Cruz Velasquez Acevedo jõi 2013. aastal USAs San Ysidro piiripunktis vedelas olekus metamfetamiini Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Noor mehhiklane sõnas, et pudelites on õunamahl, kuid tollitöötajad ei uskunud seda ja palusid tal tõestuseks juua.

Acevedo võttis ühest pudelist neli lonksu, narkokoer tundis metamfetamiini lõhna, mehhiklane arreteeriti ja ta käed pandi raudu.

Juhtum leidis aset juba 2013. aastal, kuid video sellest jõudi avalikkusse nüüd. Videol on näha, kuidas esmalt üks tollitöötaja Valerie Baird ütleb mehhiklasele, et ta kollast vedelikku jooks. Siis teeb teine tollitöötaja Adrian Perallon käega žesti, et noormees veel lonksu võtaks.

Videol on näha, et üsna kiiresti tekib tal valu, ta hakkab karjuma «Mi corazón! Mi corazón» (Minu süda) ja kätega vehkima. Oletatakse, et ta süda lõi enne surma 220 lööki minutis ja ta kehatemperatuur tõusis. 

Ta suri kaks tundi pärast vedela amfetamiini joomist, kuna ta süda ei pidanud vastu.

Acevedo pere andis USA tolli ja kaks tollitöötajat kohtusse, samas nad kinnitasid, et teavad ta seaduserikkumist.

«Cruz üritas 18. novembril 2013 narkootikumiga üle piiri pääsed. Teda ei ähvardatud relvaga ega kasutatud vägivalda, kuid olukord kujunes selliseks, et ta pidi kaasas olnud vedelikku jooma,» sõnas pere advokaat Eugene Iredale.

Advokaat lisas, et 16-aastane noormees oli üsna naiivne kui arvas, et suudab USA tollist lihtsalt läbi pääseda. Iredale’i teatel puuduvad tal ja perel andmed, kust noormees vedelas olekus narkootikumi sai ja miks ta selle USAsse tahtis viia.

«On üsna levinud skeem, et narkosmugeldajad kasutavad noori ära ja pakuvad neile narkootikumide viimise eest Mehhikost USAsse 150 dollarit. Võib arvata, et Cruz läks selle lõksu,» nentis advokaat.

Juhtumit uuris ka California kongressisaadik Zoe Lofgren, kelle teatel on narkootikumide salakaubandus ebaseaduslik, kuid see teismeline ei oleks pidanud surema.

USA toll on nõus perele maksma kompensatsiooniks üks miljon dollarit.

Acevedo ületas USA San Ysidro piiripunkti 18. novembril 2013 kell 18.40 kohaliku aja järgi, tal oli kaasas pass ja piiriületuskaart, mis peab olema kõikidel mehhiklastel.

Kaks USA piirivalvurit olid veendunud, et Acevedol on kaasas keelatud aineid ja selle tõttu palusid tal tõestada, et pudelites ei ole narkootikum.  Noormehe terviseprobleem näitas, et ta tahtis keelatud ainet üle piiri viia. Mehhiklane suri 18. novembril 2013 San Diego haiglas.

Noormehel kaasas olnud kollast vedelikku juua palunud tollitöötajad Perallon ja Baird töötavad USA Tollis edasi.

Metamfetamiin on amfetamiini teisend, olles väga ohtlik sünteetiline uimasti, mille mõju on kiirem ja tugevam kui amfetamiinil.

Metamfetamiin on valge, enamasti sinaka varjundiga pulber, kuid võib olla ka kristalli, jämeda soola või purustatud klaasi sarnane.

Pulbrit tõmmatakse ninna või neelatakse, lahustatud pulbrit süstitakse kristallilist vormi suitsetatakse. Mõju algab sõltuvalt tarvitamisviisist 30 sekundi kuni 20 minuti pärast ja kestab 4–12 tundi.

Kasutajad tunnevad energia- ja joovastuslainet, nad tunnevad end erksalt ja enesekindlalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles