Teadlased: tahad olla õnnelikum, siis palka teenija ja telli toit koju

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kas kulutada rohkem raha, et säästa aega või kulutada aega, et säästa raha? Kui su eesmärgiks on õnn, siis tasuks rahakotiraudu tuulutada.

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences möödunud nädalal avaldatud uuring leidis, et kui sa kulutad aja säästmise eesmärgil raha, vähendab see stressitaset ning seega tõstab õnnetunnet.

Harvardi ärikooli aseprofessor Ashley Whillans, kes uurimistööd juhtis, ütles New York Timesile, et kui inimesed kulutavad raha selleks, et endale aega «osta», tunnevad nad suuremat rahulolu. Sama efekti ei märgatud, kui raha kulutati materiaalsetele hüvedele.

Uuringus jälgiti ligi 4500 inimest Ühendriikidest, Taanist, Kanadast ja Hollandist. Arvesse võeti just ajasäästlikke kulutusi nagu taksosõit, toidu koju tellimine, teenija palkamine või kellelegi maksmine, et ta sinu eest mõne asja korda ajaks. Teises voorus jälgiti 1800 ameeriklast. Mõlemal juhul märgati, et inimesed on õnnelikumad, kui nö ajale kulutavad.

Polnud ka vahet, kas inimesed olid rikkad või vaesed – kõik inimesed tundsid suuremat rahulolu. Autorid märgivad, et väga vaeste puhul küll kindlalt seda öelda ei saa. Kuid siiski paistab, et raha eest saab õnne osta – tuleb lihtsalt teada, millele raha kulutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles