Maakler annab nõu: kuidas teha kindlaks, kas müügis oleva kodu hind on õiglane?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kodule hinnasildi külge panemine võib olla keeruline ja stressirikas protsess. Kuidas oleks seda kõige õigem teha?

Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja liikme Siim Kabeli sõnul on kinnisvara müügil hinnastamine alati väga keeruline – eriti veel isikutel, kellel suurem kokkupuude kinnisvaraga puudub. «Tihtipeale tuleb koduks oleva kinnisvara hinnastamise juures mängu emotsioon ja võimalikku müügihinda vaadatakse peaaegu alati valesti,» räägib maakler.

Kabeli sõnul vaatab tüüpiline isik kinnisvara müüki pannes oma hinnaklassi suuremates portaalides olevate müügikuulutuste järgi. «Tavaliselt liidetakse sinna mingi osa juurde, arvestamata sealjuures, et selle võrdluseks oleva kuulutuse ülespanija käitus täpselt sama moodi,» selgitab mees. Selliselt saadakse maakleri sõnul kahjuks väärastunud hind, mille tõttu huvilise leidmine võib osutuda keeruliseks. 

«Mõistan täielikult, et igale inimesele on tema kodu kallis ja üldjuhul armsam kui teised ümbruse elamised, aga müüja peab arvestama, et ostjal selliseid emotsioone ei ole,» arvab maakler. «Müüja müüb seda ühte korterit/maja, ostja valib ostetava asja välja kümnete kui mitte sadade korterite vahelt. Kui tegemist ei ole just väga erilise kinnisvaraga, on üks peamisi ostuargumente siiski hind, mitte tapeedi värv või lühtri kuju.»

Selleks, et saada õige turuolukorrale vastav hind, peaks Kabeli sõnul selle tegelikult kujundama vaid tehtud tehingute järgi. Tavapärasele müüjale ei ole aga tehtud tehingud kättesaadavad.

Müügi juures peaks arvestama ka sellega, et tavapärase Tallinna või Tartu korteri müügiperiood on aktiivse kinnisvaraturu ajal 3–6 kuud. Mujal piirkondades on periood pikem.

Keskmise hinnatasemega korteri müügi rusikareeglit võib seega võtta Kabeli sõnul nii:

  • kui korteri müük võtab aega vähem kui 3 kuud on hind arvatavasti madal.
  • kui aega kulub üle 6 kuu, siis on hind liiga kõrge.

Majade puhul on vastav ajavahemik 4–12 kuud. Hoonestamata kinnistute puhul vähemalt aasta. 

Kabeli sõnul oleks aga kõige mõistlikum lasta korter või maja enne müüki panekut ära hinnata ja määrata selle järgi oma pakkumise hind. «Alati võib küsida ka abi kutseliste maaklerite või pikaajalist töökogemust omavate maaklerite käest,» andis Kabel nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles