Perearst ei saa kinnitada õppuri erialale sobivust

Karmen Joller
, Eesti Perearstide Seltsi liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst. Pilt on illustratiivne.
Perearst. Pilt on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Uue kooliaasta eel on hakanud perearstide vastuvõtule tulema üha rohkem kutsekoolidesse astujaid, kes vajavad sisseastumiseks tervisetõendit. Üldiselt nõutakse tervisetõendit, mis kinnitab noore sobivust teatud elukutse õppimiseks. On ka selliseid koole, kes nõuavad tervisekaardi väljavõtet.

Eesti perearstide selts soovib tähelepanu juhtida sellele, et perearst ei ole pädev väljastama tõendit, mis kinnitaks inimese sobivust teatud erialale või lükkaks selle ümber. Perearsti pädevuses ei ole erialadega kaasnevate riskide hindamine. Eesti Vabariigis saavad sellist sobivust hinnata vaid töötervishoiuarstid.

Andmekaitseseaduse järgi kuulub inimese terviseinfo delikaatsete isikuandmete alla ning ühelgi koolil ei ole õigust nõuda väljavõtet õpilase tervisekaardist. Kooliõde saab vajaduse korral alaealiste laste perioodilise tervisekontrolli kohta käiva info kätte digiloost. Kui õpilase perearst või eelmine kooliõde ei ole digilukku vajalikke läbivaatusandmeid sisestanud, võib tal paluda seda teha.

Juhul kui ametikooli astujal esineb õppimist mõjutavaid tervisehäireid, peab sellest kooli teavitama õpilane ise ning alaealiste puhul tegema seda lapsevanem või eestkostja.

Ülikoolid tervisetõendeid ei nõua, ometigi õpetatakse ka ülikoolides väga vastutusrikastele erialadele tööle minevaid inimesi.

Eesti perearstide selts ei pea vajalikuks asjatute tõendite nõudmisest tulenevat õpilaste jooksutamist ega väljasta nimetatud tõendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles