Georgi Beltadze: klounid Valges Majas (11)

Georgi Beltadze
, arvamusportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anthony Scaramucci.
Anthony Scaramucci. Foto: SCANPIX

Selle aasta esimene pool on olnud Valges Majas sedavõrd põnev, et ei oska enam pakkudagi, kus peituvad sealse seebiooperi juured. Ühest küljest meenutab see tõsielusarja «Mantlipärija», kus saatejuhi rollis olnud president Donald Trump sai öelda läbikukkunud osavõtjaile, et nad on vallandatud. Teisest küljest meenutavad sealsed sepitsused poliitpõnevikku «Kaardimaja».

Viimase pooleteise nädala jooksul lahtirullunud poliitteater on näidanud, et maailma mõjuvõimsaima mehe ümber toimub midagi enamat kui jäljendus Ameerika televisioonist. Seekord on asi märksa lõbusam – nii nagu ühes õiges commedia dell'arte's ehk itaalia rahvakomöödias. Ka selle loo keskne tegelane – hiljuti tööle võetud ja vaat et kohe kinga saanud Valge Maja kommunikatsioonijuht Anthony Scaramucci – passib mitte ainult oma lõunamaa päritolu ja nime, vaid ka olemuse poolest väga hästi ühe selle žanri koomilise kujuga – Scaramuccia.

Scaramuccia kujutab endast kohmakat ennasttäis talumatsi, kelle igapäevaellu kuuluvad igasugu riukad. Viimasele viitab juba tema nimi, mille eestikeelne vaste oleks «väike tüli». Iseloomult on ta paindlik ja sõltuvalt kehastajast, kas kaval või püstitola. Nagu ütlesid itaallaste esiisad vanad roomlased: nomen est omen. Peaaegu et tervet eespool väljakäidud menüüd pakkus oma ametiaja jooksul ka lühikest tähelendu nautinud kõrge pintsaklipslane.

See, et Trump palkas Scaramucci, valmistas paljudele üllatuse. Kutsus ju loo «kangelane» presidendivalimiste eel ootamatult vabariiklaste kandidaadiks saanud enfant terrible'it võhikuks, kelle jutt olevat seosetu ja Ameerikale ohtlik. Kuid kui soe koht oli kindlustatud, sai Saulusest Paulus: kriitilised säutsud sotsiaalvõrgustikus Twitter haihtusid ja asendusid riigipea ees lömitamisega. Ka Valge Maja peremeest ennast see ei häirinud. Enamgi veel, talle meeldivatki New Yorgi tänavatel üleskasvanud tõusiku räiged väljaütlemised, mida said tunda ka tema uued kolleegid.

Kuid nagu teatris sai ka see Scaramuccia keretäie. Üksteist päeva ametis olnud Scaramucci oli lihtsalt kasulik idioot, kes pidi edukalt lõpule viima presidendi tütre Ivanka ja tema mehe Jared Kushneri paleeintriigi Valge Maja personaliülema Reince Priebuse vastu, kelle lojaalsus oli küsitav.

Kui üldsus sai skandaalist Scaramucci ümber palju nalja, siis Ühendriikide riigipeaameti maine sai järjekordse löögi. Administratsioon on olnud kõigest kuus kuud ametis ning üks skandaal on järgnenud teisele ja lõppu ei näigi tulevat. Isegi osmani sultanite haaremis oli vähem kisklemist. Ent Trump ei näi seda aduvat. Nagu Ruggero Leoncavallo ooperis «Klounid» kuuleb publik traagilise loo lõpus üllatuseks «Komöödia on läbi!», nii pasundab Ameerika president pärast skandaali samal moel sotsiaalmeedias, et Valges Majas oli hea päev.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles