Hiiumaal murdsid hundid maha pool lambakarja (4)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt. Illustreeriv foto.
Hunt. Illustreeriv foto. Foto: DIETER NAGL/AFP

Pühapäeva ööl vastu esmaspäeva murdsid hundid Hiiumaal Emmaste vallas asuvas Kabuna külas maha 33-pealisest karjast 15 lammast ning vigastasid pea pooli ellujäänuid.

Lammaste omanik Harri Hiis avastas veretöö esmaspäeval 25 meetri kauguselt majast, kui läks karja kontrollima. Hiie sõnul oli vaatepilt kõike muud kui meeldiv. «Üks lammas oli üsna ära söödud, teda oli seal ikka õige vähe järgi. Teisest olid söödud tagumised jalad, ülejäänutel olid kõrid läbi hammustatud ning lihtsalt maha murtud,» kirjeldas Hiis karjamaal avanenud pilti.

Seda, et murdmise autoriteks olid hundid, tõestavad omaniku sõnul kihvajäljed. Samuti võib vigastuste põhjal hinnata, et hunte oli lammaste kallal rohkem kui üks.

Omaniku hinnangul on viimasel ajal huntide rünnakud sagenenud. «Siin oli tegelikult pikalt rahulik, kuid nüüd tundub, et asi on jälle aktiveerunud,» rääkis Hiis. Üheks sagenemise põhjuseks tõi ta välja, et tõenäoliselt õpetavad hundid hetkel kutsikaid. «Mulle jäi küll selline mulje, et ilmselt käib ka kutsikate õpetamine, sest neil 18-l lambal, kes ellu jäid, oli vigastuse jälgi peaaegu pooltel. Jahikirg lööb välja ja siis murtaksegi rohkem, kui söögiks vaja on. Kui asi oleks nii, et tullakse ja murtakse söögi pärast, siis annad pisut kergema meelega andeks,» rääkis lammaste omanik.

Hiie sõnul ei oska ta täpselt öelda, kui palju rahalist kahju hundid võisid tekitada, kuid suurusjärk võib tema hinnangul jääda paarituhande euro kanti. Samas tõdes Hiis, et kui arvestada asjaoluga, et kõik murtud loomad olid täies elujõus uted, kes tooks viis kuni kuus aastat järglasi, on kahju  palju suurem.

Huntidega on Hiis hädas olnud varemgi, kui käesoleva aasta kevadel murti hallivatimeeste poolt maha seitse lammast ning vigastati ühte.

Huntide küüsist pääsenud utt.
Huntide küüsist pääsenud utt. Foto: Keskkonnaamet
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles