Kasulikud nõuanded, kuidas kaugtöös edukas olla

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka lähedased peavad teadma, millal on su töö- ja puhkeaeg, et tööajal mitte sind segada.
Ka lähedased peavad teadma, millal on su töö- ja puhkeaeg, et tööajal mitte sind segada. Foto: Panthermedia / LightField Studios

Kui oled alles hakanud kaugtööd tegema, on nii mõndagi, mis tekitab küsimusi või vajab tavalise töökorraldusega võrreldes ümberharjumist.

Kaugtöö pidavat vähendama töötajate haigestumist ning haiguslehtede välja võtmist, sest töö saab tehtud kodus ning tööaeg ja tegemised planeeritud omal initsiatiivil, kirjutab Marita Haho CV.ee blogis. Iseseisev tööaja planeerimine ning kaugtööga kergesti põimuv eraelu võib aga tekitada töötajas küsimusi, kuidas kaugtöö peaks aitama ajas võita ja töötegemist hõlbustama? Kuidas vältida eksiteed, kui oled alati teinud tööd kontoris, ent nüüd on avanenud võimalus kaugtööks? Kaugtööga alustades võiks järgida järgmisi nõuandeid.

Alusta tööpäeva varakult. Sellega võidad suuresti ajas, sest kodus töötamiseks ei ole vaja valida kostüümi, seada soengut ega lüüa aega parajaks, enne kui transport või tööpäeva algus on löönud kella.

Säilita hommikused rutiinid. Kui teed edasi neid asju, mida muidu enne tööleminekut tegid, aitab see minna sujuvalt üle töölainele ning tagasiteed puhkerežiimile enam ei ole.

Tekita endale kodus kindel töönurgake. Vali endale koht, kus oled mõtetega töö juures ning kus on sulle parim keskkond keskendumiseks.

Avasta võimalusi, kuidas püsida kolleegidega ühenduses. Lisaks veebikõnedele on tööeluks kasulikke tööriistu ja vabatarkvarasid veelgi. Uudista mobiiliäppide ning veebilehtede seas ja vali endale sobivaim, mis produktiivsust veelgi tõsta aitaks. Näiteks nii veebilehena kui ka äpina toimiv Slack annab võimaluse suhelda kolleegidega ning luua vastavalt töövaldkondadele erinevaid kanaleid.

Loo kindlad mängureeglid. Ka siis, kui sa ei viibi kaugteel töötades üksinda, siis tee end ümbritsevatele inimestele kindlaks, millal on sinu tööaeg ja millal tööväline aeg.

Sea kindel päevakava. Kaugtöö võimaldab luua paindlikumat kava ka enda päevastes tegemistes, ent produktiivsuse tapja on see, kui tegutseda ilma igasuguse plaanita.

Luba endale vaheldust. Tõusvaks trendiks on töökohvikud või miks mitte ka väliterrass, kuhu Wi-Fi ulatub. Mõnikord võib eneselegi ootamatult inspiratsiooni tekkida uues keskkonnas töötades ning töötegemistele tuleb lennukaid ideid juurde. Kui sind aitab keskendumisel kerge taustamüra, siis on väljas töötamine ideaalne võimalus.

Tööta siis, kui oled kõige produktiivsem. Igal inimesel on päeva jooksul hetked, mil ta on kõige produktiivsem. Hommikuinimestel on see vaieldamatult ennelõunane aeg ning õhtu- või ööinimestel hilisel ajal. Kaugteelt töötades on sul võimalik kujundada oma kohustused nii, et kõige rohkem intensiivset mõtlemist vajavad ülesanded on paigutatud produktiivsuse tipphetkele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles