WannaCry leviku peatanud küberkaitse ekspert vahistati

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marcus Hutchins
Marcus Hutchins Foto: Frank Augstein

Kangelaseks tituleeritud küberkaitse ekspert, kes aitas peatada varem sellel aastal toimunud lunavara WannaCry leviku, vahistati kolmapäeval süüdistatuna küberkuritegevuses. 

FBI vahistas 23-aastase Briti päritolu Marcus Hutchinsi kolmapäeval Las Vegases, kus noormees külastas maailma suurimat häkkerite konverentsi Def Con, vahendab Reuters. Hutchinsit, kes on veebis tuntud ka nime all «MalwareTech» süüdistatakse krediitkaartide andmeid varastava pahavara «Kronos» reklaamimises ja müügis. 

Hutchinsi illegaalne tegevus leidis kohtudokumentide järgi aset 2014. aasta juuli ja 2015. aasta juuli vahelisel perioodil. Hutchinsit süüdistatakse hetkel seoses Kronosega kuues erinevas süüteos. Sama asja eest on kohtu all veel üks isik, kelle identiteeti pole avaldatud. 

Kohtu toimikutest selgus veel, et nimetu süüdistatav reklaamis pahavara Kronos tumeveebi illegaalsel veebiturul AlphaBay, mille rahvusvahelised võimuorganid sulgesid eelmisel kuul. Uurijate sõnul tehti AlphaBays äri relvade, narkootikumide, pahavara ja muude illegaalsete kaupadega. 

Ühendriikide justiitsministeeriumi sõnul kasutati e-maili teel levitatavat Kronost inimeste krediitkaartide andmete ja veebipanganduse andmete varastamiseks Kanadas, Saksamaal, Poolas, Prantsusmaal ja Suurbritannias. 

Hutchins sai maikuus ülemaailmselt tuntuks kui ta suutis peatada üle maailma tuhandeid arvuteid nakatanud WannaCry lunavara. Võib-olla selle pärast on tekitanud tema vahistamine ka üks jagu skeptilisust, seda eriti teiste küberkaitse uurijate seas, kes kahtlevad tema vahistamise motiivides. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles