Eesti ja Hispaania politsei võtsid ühisoperatsioonil kinni neli Kemerovo grupeeringu liiget (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slava Gulevitš (paremalt teine, ilma päikseprillideta) allilmaliidri Nikolai Tarankovi matustel.
Slava Gulevitš (paremalt teine, ilma päikseprillideta) allilmaliidri Nikolai Tarankovi matustel. Foto: Mihkel Maripuu

Korrakaitsjad viisid sel nädalal Eestis ja Hispaanias läbi politseioperatsiooni, mille käigus peeti kinni neli Kemerovo grupeeringu liiget, kellele esitati kahtlustus kuritegeliku ühenduse loomises ning kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Postimehe andmetel pidas politsei Hispaanias kinni Eesti allilmas tegutseva niinimetatud Kemerovo grupeeringu juhi Slava Gulevitši, keda kuritegelikus maailmas tuntakse Slava Kemerovski nime all.

Hispaanias kinni peetud Gulevitš vahistati kohtu loal. Täna võttis kohus ka kolm Eestis kinni peetud kahtlustatavat vahi alla.

Kahtlustuse kohaselt tegemist on niinimetatud Kemerovo kuritegeliku ühenduse liikmetega vanuses 27-57 eluaastat, kes panevad peamiselt toime narkokuritegusid. Hispaanias Malaga provintsis Mijases peeti kinni kuritegeliku ühenduse väidetav juht. Eestis peeti kahtlustatavana kinni kolm meest, neist üks on kogutud andmete kohaselt kuritegeliku ühenduse juhtfiguur ning kaks on kuritegeliku ühenduse liikmed.

Eesti ja Hispaania politseinike ühisoperatsioon Harjumaal. Foto: politsei- ja piirivalveamet.
Eesti ja Hispaania politseinike ühisoperatsioon Harjumaal. Foto: politsei- ja piirivalveamet. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

«Kogutud andmed viitavad sellele, et kuritegelikus ühenduses olid selgelt ära jaotatud ülesanded ja rollid. Kuritegeliku ühenduse tegevuse eesmärk oli toime panna narkokuritegusid ning seeläbi teenida kriminaaltulu,» kommenteeris kriminaalasja kohtueelse menetluse juht, riigiprokurör Vahur Verte. «Me ei välista, et kõnealuses kriminaalasjas kahtlustatavate ring suureneb,» lisas prokurör.

Tegemist on inimestega, kes on ka varem õiguskaitseasutuste huviorbiiti sattunud ning mõned neist on narkokuritegude eest karistust kandnud.

Riigiprokurör Vahur Verte rõhutas, et kogu uurimise vältel on olulisel kohal olnud koostöö Hispaania kolleegidega. «Rahvusvaheline koostöö on meie jaoks tavapäraseks muutunud ning sellenädalane operatsioon näitab koostöö edukust,» kommenteeris prokurör Verte.

Keskkriminaalpolitsei talituse juht Ago Leis ütles, et kinnipidamistele eelnes ligi poolteist aastat kestnud eeluurimine.

«Nädala esimeses pooles pikaaegne töö realiseerus ning pidasime samaaegselt Eestis ja Hispaanias kuritegudes kahtlustavad kinni,» lausus ta. Leis lisas, et  keskkriminaalpolitsei ametnikud olid Hispaanias kinnipidamisel abis. «Juba aastaid on meil hea kontakt ning üksteisemõistmine Hispaania politsei ja tsiviilkaardiväega. Need kinnipidamised on järjekordsed sõnumid kurjategijatele, et saame nad kätte ka teisest Euroopa otsast,» ütles Leis.

Tänaseks kogutud teabe osundab üheselt, et vabaduses viibides võivad kahtlustuse saanud mehed  jätkata uute kuritegude toimepanemist, mistõttu on prokuratuur taotlenud nende vahistamist. Eestis kinni peetud meeste vahistamist otsustab kohus lähiajal. Hispaanias kinni peetud mees on vahistatud ning ees ootab tema loovutamine Eestile.

Kõnealuse kriminaalasja raames on konfiskeerimise tagamiseks arestitud kinnisvara, sõidukid ja sularaha.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo ning juhib riigiprokuratuur.

Lavly Perling: võitlus organiseeritud kuritegevusega on tõhus

Riigi peaprokurör Lavly Perlingi sõnul kinnitavad rahvusvahelised ühisoperatsioonid, kriminaaltulu konfiskeerimised ja jõustunud kohtuotsused kinnitavad, et võitlus organiseerutud kuritegevuse vallas on tõhus.

«Näiteks viimased kohtuotsused - niiimetatud Dikajevi kuritegeliku ühenduse kriminaalasjast eraldatud kaheksa süüdistatavat, kellelt konfiskeeriti kriminaaltulu 80 000 eurot või  kohtuotsus üheksa isiku suhtes selles, et Igor Aleynikov lõi 2006. aastal kuritegeliku ühenduse, mis oli suunatud salasigarettide ebaseaduslikule kauplemisele ja inimkaubandusega seotud kuritegude toimepanemisele Ida-Virumaal ja Lõuna-Eestis. Konfiskeeritud kriminaaltulu suuruseks on ligi 71 500 eurot,» lausus Perling.

Ta märkis, et nendes kriminaalasjades on taganud edu see, et politseinikud vahetavad igapäevaselt väliskolleegidega infot ja prokurörid tõendeid ning vajadusel tehakse koos toiminguid ükskõik mis Euroopa Liidu riigis.

Kes on Slava Gulevitš?

Tallinna linnakohus mõistis Slava Gulevitši 2005. aastal süüdi väljapressimises ja karistas teda viieaastase vangistusega.

Keskkriminaalpolitsei vahistas Gulevitši 2004. aasta detsembri keskel. Süüdistuse järgi pressis Gyulevitš 2004. aasta 28. novembri õhtul Harjumaal Jüri alevikus Karu tänaval ärimehelt välja 71 250 krooni.

Eelmise kümnendi keskel peeti Gulevitšit toonase allilmaliidri Nikolai Tarankovi järel Eesti kuritegelikus maailmas tähtsuselt teiseks meheks.

Postimees on varem kirjutanud, et Kemerovost pärit Gulevitš tõusis Eesti allilmas esile 1990. aastate alguses, kui ta hakkas Tallinnas tegelema väljapressimistega. Väidetavalt maksustas ta erinevate hotellide juures tegutsenud taksojuhid ja prostituudid ning nõusid ärimeestelt igakuist katusemaksu.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles