Turgude ja poodide hinnavõrdlus: poes soodsam, turul parem valik (1)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kuigi üldises ostukorvi hinnavõrdluses teevad toidupoed soodsate hindadega turgudele silmad ette, hoiab lai ja värske kodumaiste saaduste valik turud rahvarohketena ka paarikümne sendi võrra kõrgemate hindadega. 

«Turgudel võib ju kallim olla, aga siiras otsene suhtlus müüjatega, lai kodumaise toodangu valik ja üldine õhkkond kaalub selle üle,» selgitas Nõmme turu külastaja Katrin, miks tema eelistab köögivilju osta just turult. Tema arvamust kinnitab fakt, et pärastlõunal on kõik Tallinna suuremad turud rahvast täis ja kauplemine on täies hoos. Keskturul võib kohata isegi Aasia turiste, kes kohaliku toodangu vastu suurt huvi üles näitavad.

Kui turuletid on kodumaisest toodangust lookas, siis poodides on kodumaise toodanguga kehvemad lood. Maximast leiab kuueteistkümnest võrreldud tootest vaid ühe kodumaise saaduse, Selverist aga kümme Eesti päritolu toodet. Balti Jaama ja Nõmme turul oli olemas võrreldutest kolmteist kodumaist köögivilja. 

Eesti maasikatest pole inimestel veel isu täis saanud. «Maasikad ostetakse sama palju kui hooaja alguses,» rääkis Keskturu maasika müüja. Soodsaima kilohinnaga maasikad leiab Keskturult, kus kilohinnaks on 4,50 eurot. Kõige kallimad maasikad on Coopi kauplustes kilohinnaga 9,98.

Kuigi Eesti redist veel turgudel ja poodides saada pole, saab Balti Jaama turult soetada lõuna naabrite rediseid 3,50 euroga. Kes aga rediste päritolust ei hooli, saab 1,46 kilohinnaga Iisreali redised kätte Maximast.

Eesti küüslauku poodides hetkel ei müüda, nii Nõmme kui Balti Jaama turult saab küüslauku osta kaheteistkümne euroga. Soodsaima kodumaise rohelise sibula saamiseks tasub aga sammud seada Coop kauplustesse, kus kilohinnaks 4,39 eurot. Turgudel jääb sibula hind 5-6 euro vahele ja Prismas on kilohinnaks 8,90 eurot.

Arbuusi kilohind on märkimisväärselt soodsam toidupoodides. Rimis maksab kilone Ukraina arbuus 35 senti, Balti Jaama turul on kilose Ukraina arbuusi hinnaks 1,50 eurot. Coop müüb Ukraina arbuusi 0,39 kilohinnaga ja sama hinnaga leiab Maximast Vene ning Prismast Itaalia arbuusi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles