Setode ülemsootskaks valisid kuningriigipäevalised Piret Torm-Kriisi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemsootska Piret Torm-Kriis.
Ülemsootska Piret Torm-Kriis. Foto: Raimu Hanson

Luhamaal oli laupäeval Seto Kuningriigi päev, mille üheks tavapäraseks haripunktiks kujunes setode uue ülemsootska valimine. Selleks sai tallinlanna Piret Torm-Kriis, kes töötab tantsuõpetajana Värskas ja Tallinnas.

Piret Torm-Kriis loodab ülemsootskana läbi käia kõik Setomaa külad ja kõnelda sealsete inimestega. Ta tahab olla selles auväärses ametis poliitikaväline ning seada oma tegevuses esiplaanile keele, kultuuri ja ajaloo.

Pärast ülemsootskaks kuulutamist andis Piret Torm-Kriis vähemalt viis intervjuud, kõik heas seto keeles. Nii küsitlejatele kui ka enne valimist lava peal puupakul seistes ja kuningriigipäevalistele ennast tutvustades avaldas ta soovi, et Setomaal kõneldaks kindlasti ikka seto keeles.

Uus ülemsootska on pärit Petserimaalt Pööni külast, mis praegu on Venemaa valduses. Ta elab perega Eesti pealinnas. Värskasse käib ta tööle muu hulgas selle pärast, et tema süda ja hing on Setomaal. Tööd jätkub talle ka Tallinnas.

Piret Torm-Kriis on tuntud kui tantsutrupi Modus asutaja ja kunstiline juht, kelle käe all hakkas Modus esimesena Eestis viljelema lindy hop'i. Aastal 2009 kaitses ta Tartu ülikoolis Art Leete juhendamisel magistritöö «Svingtantsualane huvi- ja harrastustegevus Eestis aastatel 1994–2008».

Ülemsootska on uskumuse kohaselt setode jumala Peko asemik maa peal. Selle ametiga käib kaasas Setomaa ja setode esindamine järgmise Seto Kuningriigi päevani. Eelmine ülemsootska oli Aarne Leima, kes andis Piret Torm-Kriisile ameti üle laupäeval kuningriigipäevaliste ees pühalikult-pidulikult, salvestatud kirikukellahelide saatel.

Reedel toimus Lillemäe talus Luhamaal Seto Kuningriigi latsipäiv (lastepäev). Õpetliku ja noortele meeldiva tegevuse kõrval valiti noorsootskaks Annabel Huik.

Noorsootska Annabel Huik.
Noorsootska Annabel Huik. Foto: Raimu Hanson
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles